Problemi oko placa za „Štedionicu”

Grad ponovo nije uspeo da preuzme lokaciju na Pozorišnom trgu gde se već 20 godina gradi „Poštanska štedionica”, pošto je investitor ponovo uložio žalbu na rešenje o oduzimanju i najavljuje konačni završetak radova do kraja godine. Ovo je drugi put da investitor žalbom zadržava plac, dok se na građevini i dalje ne mogu videti radnici, a u Zavodu za izgradnju grada čeka odluku Ministarstva finansija.

Gradska uprava za komunalne poslove nedavno je donela novu odluku da se 596 kvadrata u najstrožem centru, gde je nedovršena zgrada buduće „Poštanske štedionice”, vrati gradu. U Zavodu za izgradnju grada kažu da je investitor protiv rešenja u zakonskom roku uputio žalbu Ministarstvu finansija, kako piše Blic.
Gradnja „Štedionice” počela je 1988. godine, kada su pravni prethodnici Zavoda za izgradnju grada, PTT saobraćaj Srbije i „Poštanske štedionice” potpisali ugovor o davanju placa. Radovi su počeli tek pet godina kasnije, a kao suinvestitor uključio i „Investdom”. Sredinom devedestih su prekinuti, ali Novosađani nisu viđali ništa osim skela i građevina je postala ruglo.
Lokalna vlast je, pozivajući se na Zakon o planiranju i izgradnji iz 2003. godine, prema kojem svaki objekat mora da bude završen u roku od dve godine, pokrenula postupak da se parcela vrati gradu. Prvo rešenje o oduzimanju lokacije doneto je 2006. godine, ali je na njega uložena žalba u kojoj su Pošta „Srbije”, „Poštanska štedionica” i „Investdom” naveli da je zgrada građevinski završena, ali da tehnički pregled zgrade nije urađen zbog krađe stolarije 2004. godine. Ministarstvo je usvojilo žalbu i naložilo veštačenje.
Veštačenjem je krajem prošle godine utvrđeno da objekat nije završen dovoljno za davanje upotrebne dozvole i na osnovu njega je Gradska uprava poništila pravo korišćenja zemljišta. U ZIG-u nisu mogli da preciziraju koliko puta neko ima pravo da se žali na takvo rešenje. Pravnici, opet, navode da upravni postupak može da traje unedogled, a da i po njegovom okončanju jedna strana uvek može da se žali i Vrhovnom sudu. Poslednji put su investitori u septembru naveli da će radovi početi kroz nekoliko dana i ubrzo biti završeni.
Vlasnik „Investdoma” Vladimir Oreščanin uveren je da će radovi na zgradi „Poštanske štedionice” biti završeni do kraja 2008. godine.
- Uložili smo žalbu na rešenje Uprave za komunalne poslove, a radovi će biti nastavljeni i završeni u toku ove godine. Treba da postavimo ukradenu stolariju, kao i neke druge stvari koje su vandali oštetili. Da bi objekat bio završen i da bi se „Poštanska štedionica” uselila treba još obaviti keramičarske i molerske radove, te radove na krovu - rekao je za „Blic” Oreščanin.
On, međutim, nije želeo da govori o detaljima vezanim za finansiranje radova, kao ni o međusobnim odnosima investitora, što je, kako se u javnosti ocenjivalo, jedan od problema koji je doveo do toga da zgrada do sada ne bude završena.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar