Prijava za program za rešavanje stambenih pitanja izbeglica do 26. juna

Komesarijat za izbeglice pozvao je danas izbeglice iz Hrvatske i BiH koje žive na teritoriji Beograda, da se do 26. juna prijave za program rešavanja stambenih pitanja.

Ovaj program obuhvata dodelu 350 paketa građevinskg materijala u maksimalnom iznosu od 9.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po porodičnom domaćinstvu, davanje u zakup 235 stanova sa mogućnošću njihove kupovine kao i dodelu 80 montažnih kuća izbeglicama koje imaju plac na kome je dozvoljna individualna stambena gradanja.

Ova stambena rešenja dodeljuju se u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP), čije je sprovođenje počelo 2013. godine.

Treći potprojekat RSP, vredan 13.642.918 evra, predviđa i dodelu 50 seoskih domaćinstava na teritoriji grada Beograda.

Pomoć je bespovratna i odobrava se za rešavanje stambenih potreba izbeglica kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom u maskimalnom iznosu do 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti i dodelu paketa pomoći (gradjevinski materijal i oprema u cilju poboljšanja uslova života) u maksimalnom iznosu do 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti po porodičnom domaćinstvu.

Korisnik pomoći može dodatno da učestvuje sopstvenim sredstvima u realizaciji pomoći za rešavanje stambenih potreba u iznosu do 50 odsto od iznosa namenjenog za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Potencijalni korisnici su obavešteni da će javni poziv za dodelu seoskih kuća biti objavljen 25. juna 2015. godine, tako da u tom periodu treba da pronađu seosko domaćinstvo za čiju kupovinu su zainteresovani.

Pomoć u vidu paketa građevinskog materijala dodeljuje se za završetak započete gradnje ili adaptaciju neuslovnih stambenih objekata i to: za izgradnju ili rekonstrukciju noseće konstrukcije (zidovi, krovna konstrukcija), hidroizolaciju pregradnih zidova, izgradnju ili dogradnju sanitarnog čvora, ugradnju ili zamenu zidnih i podnih obloga, stolarije, fasade, malterisanje i uvođenje ili zamenu elektro i vodovodnih instalacija.

Da bi korisnik dobio neko od četiri stambena rešenja uslov je da nema rešeno stambeno pitanje u Republici Srbiji ni u zemlji porekla i da nije ništa prodao ni obnovio u zemlji porekla.

Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa Republike Srbije zajednički sprovode Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, grad Beograd i JUP Istraživanje i razvoj Beograd.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

RSP Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.

Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 335 miliona evra, a vrednost tog projekta u sve četiri zemlje iznosi 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske, navedeno je u saopštenju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Prijava za program za rešavanje stambenih pitanja izbeglica do 26. juna”

  1. Dragica says:

    Molim vas da mi odgovorite da li imam pravo na trajno zbrinjavanje.Mi smo izbjegli iz hrvatske koliko smo mogli toliko smo uradili oko kuće koju imamo.Deca su porasla i otišla u postanare zbog posla a i zbog toga što 3 porodice nemogu da žive zajedno . Dali moja djeca imaju pravo da se prijave za pomoć za kupovinu kuće da reše svoje szanbeno pitanje. Mi živimo u opštini Mladenovac i kad god sam tražila pomoć nisam dobila neznan više kako da pomognem svojoj djeci. Hvala unapred Smiljanić Dragica

  2. ts says:

    Poštovana Dragice,

    Mi se bavimo samo oglašavanjem, preporučujemo Vam da se za više informacija obratite Republičkoj agenciji za stanovanje http://www.rha.gov.rs/

    Srdačan pozdrav

Ostavi komentar