Prevaranti bez kazni!

U Srbiji prilikom kupovine stanova prodavci godišnje prevare nekoliko hiljada kupaca, ali još niko od prevaranata nije sudski kažnjen, tvrde advokati

Prilikom kupovine stanova u Srbiji na različite načine bude prevareno nekoliko hiljada kupaca godišnje, saznaje Press u agencijama za nekretnine. Najopasnije i najučestalije su prevare kod kojih prodavac više puta proda isti stan. Prema rečima advokata, do sada nijedan prevareni kupac nije uspeo na sudu da povrati svoj novac, niti je zabeležen slučaj da je neki od investitora kažnjen za prevaru.

Poslednji slučaj zgrade u Knićaninovoj ulici u Beogradu, u kojoj neki stanovi imaju i po šest „vlasnika", samo je dokaz da ova pojava kod nas nije retka. Međutim, u Srbiji se niko ne bavi ovom problematikom, pa tačan broj prevarenih kupaca ne postoji ni u tužilaštvu, gde se podnose krivične prijave.

Nema evidencije

Sagovornici Pressa kažu da je za prevare na tržištu nekretnina kriva blaga zakonska regulativa, kao i nepostojanje registra o prodatim stanovima. Da se ovakve stvari ne bi dešavale kupcima naši sagovornici savetuju angažovanje dobrog advokata, proveru investitora ili prodavca i odustajanje od kupovine ukoliko za stan postoji bilo kakva sumnja da više ne pripada prodavcu.

Regionalni direktor u agenciji za nekretnine „Rimaks" Miodrag Kušić kaže za Press da kupce obično varaju novokomponovani investitori.

- To su ljudi koji tek počinju da grade i koji nemaju nikakve reference. Zato je veoma bitno isproveravati investitora i videti da li je ozbiljan preduzimač - objašnjava Kušić.

Kaća Lazarević iz agencije „Alka" kaže da nijedan kupac ne sme da kupi stan u novogradnji ako za njega ne postoji garancija da nije i neće više biti prodavan.

Advokat Sava Anđelković navodi da prevarenih kupaca ne bi bilo kada bi komunalne službe vodile registar o prodatim i neprodatim stanovima.

- Mi nemamo evidenciju o započetoj gradnji, o broju stanova na svakom spratu, kao i koliko ih ukupno ima. Kada bi postojala agencija o stanovima, tim ljudima koji se usude da prevare nekoga sigurno bi bila oduzimana građevinska dozvola - rekao je Anđelković.

On navodi da se višestruka prodaja stanova uglavnom dešava u nelegalno izgrađenim objektima. Za to krivi organe opština i gradova, inspekciju i finansijske institucije.

- Kad pođemo ulicama bilo kog grada, vidimo da više nema klasičnih krovova, već bunkera. To se radi zato što se građevinska dozvola izdaje do poslednjeg sprata gradnje, pa investitori protivno zakonu dozidaju još jedan ili dva sprata, na šta inspekcija ne reaguje. Tako da, gde god vidite takozvane dogradnje ili adaptacije, znajte da je nelegalno. Takve nekretnine nikada se ne mogu uknjižiti. Najgore je što pored inspekcije to tolerišu i poreski organi, koji naplaćuju porez prilikom prodaje, a ne bi smeli - kaže Anđelković.

Nema ko da plati kaznu

Osoba koja je prevarena, ukoliko ima sve podatke o investitoru, treba protiv njega da podnese krivičnu prijavu opštinskom tužiocu na teritoriji gde se nalazi stan. Ako kupac nema podatke o prodavcu, onda prijavu podnosi policiji. Međutim, Anđelković kaže da još nije čuo da je neki investitor osuđen za prevaru.

- Reč je o krivičnom delu unapred smišljene prevare, za koju je kazna, u zavisnosti od obima nelegalno naplaćenog iznosa, do 15 godina zatvora. Problem je u tome što ti prevaranti, s obzirom na to da nema jasno uspostavljene policijske, državne i tužilačke komunikacije unutar zemalja bivše Jugoslavije, prebegnu iz naše zemlje gde su napravili krivično delo u Crnu Goru ili obratno. Kupac i ako dobije presudu, nema od koga da naplati jer prevaranti u međuvremenu ugase preduzeće - objasnio je Anđelković.

Investitori bez para

Kaća Lazarević iz agencije „Alka" kaže da danas 90 odsto investitora dobija dozvolu za gradnju, a uopšte nema obezbeđen novac.

- Poslom investitora može da se bavi ko god želi. Čak 90 odsto investitora na osnovu projekta i dozvole za gradnju prodaje stanove. Takva prodaja pretpostavlja da se može prodati šta bilo i po nekoliko puta, a to niko ne proverava.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar