Preko dinara najbolje do svog stana

Kamate na stambene kredite u dinarima, tri puta su manje nego pre godinu dana. Umesto 17 do 18 odsto, na godišnjem nivou, sada su od 5,5 do 6,1 odsto. Građani sve manje uzimaju stambene kredite, tako da su banke oborile marže ispod dva odsto i počele da nude manje zajmove za kupovinu nekretnina prilagođene prosečnim primanjima domaćinstva i u nacionalnoj valuti. Zaduživanje u domaćoj valuti na duži rok ima zaštitu od duplog rizika. S jedne strane, od eventualnog rasta euribora koji će u nekom budućom vremenu krenuti uzlaznom putanjom, a s druge, od promene kursa evra.

Dinarski stambeni krediti postoje već nekoliko godina u ponudi nekoliko banaka, ali su zbog doskorašnjih velikih kamata odobrena samo dva. Sada je cena ovog zajma značajno smanjena i ima tendenciju da dalje pada.

- Očekuje se da u narednom periodu belibor, od koga zavisi cena kredita, nastavi da se smanjuje - kažu u Erste banci. - Takođe, ukoliko se bude povećavala ročnost štednje u dinarima, i banke budu imale dugoročne izvore finansiranja u domaćoj valuti, može se očekivati i dodatno snižavanje kamata.

ZA sada građanin sa prosečnom platom od 45.000 dinara može da uzme dinarski stambeni kredit od 2,7 miliona dinara. Kamata je 6,03 odsto godišnje. Rok otplate je 15 godina, a mesečna rata 21.393,65 dinara. Za prateće troškove građani izdvajaju 95.690 dinara, dok banka ne naplaćuju naknadu za obradu kreditnog zahteva. Za isti iznos u evrima, rata je 147,03 evra,a prateći troškovi 753,49 evra. Ako se građanin zaduži u dinarima, premija osiguranja NKOSK je manja i iznosi 1,60 odsto ili 48.000 dinara,a za zajam u evrima 1,75 odsto ili 535 evra.

Dinarski stambeni kredit sa rokom otplate do 15 godina je povoljan za građane koji već imaju stanove, a žele da se prošire ili da refinansiraju postojeće manje stambene zajmove. Oni su pristupačni i onima koji žive u manjim gradovima, gde je cena nekretnina niža. Takođe su povoljni i za one koji žele brzo da otplate stambene pozajmice i da smanje trošak koji imaju ako se zaduže na 20 ili 30 godina.

- SA smanjenjem dinarskih kamatnih stopa, na tržištu postoje realne osnove za povećanje dinarskih kredita stanovništvu i privredi - navode u Erste banci. - Tako, stambeni krediti kao dugoročna opcija zaduživanja može da postane primamljiva građanima, bez obzira na to što su kamate na iste pozajmice u evrima oko tri odsto.

APRIL U PADU

PREMA podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, prošlog meseca je došlo do pada stambenih kredita. U martu su iznosili 378,8 milijardi dinara,a u aprilu 376 milijardi dinara. Građani ne mogu da otplate 9,5 odsto uzetih stambenih pozajmica u iznosu od 33 milijarde dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar