Preko 300 prijava za kuće na selu

Na konkurs pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova za kupovinu kuće na selu stigla je ukupno 351 prijava, a odluka o dodeli sredstava biće doneta krajem aprila ili početkom maja, potvrđeno je u Zavodu.

Prema rečima Katarine Krajnović iz službe za odnose sa javnošću u toj instituciji prijave su, između ostalog, stigle iz Ostojićeva, Obrovca, Banatskog Karlovca, Aradca, Pančeva, Vojke, Šida, Svetozara Miletića, Stanišića, Martinaca.

"Prvi korak je zasedanje komisije i otvaranje koverata. Nakon toga sledi selekcija prijava i formiranje prve rang liste sa bodovima. Potom inženjeri izlaze na teren da procene vrednost predloženih nekretnina za kupovinu", objasnila je Krajnović.

Ona je istakla da je komisija dužna da u roku od 90 dana od isteka roka za podnošenja prijava na konkurs sačini predlog za dodelu sredstava i dostavi direktorki Zavoda, koja uz saglasnost upravnog odbora donosi odluku o dodeli sredstava.

Krajnović je napomenula da je Pokrajinska vlada rebalansom budžeta obezbedila sredstva za novi konkurs, koji će verovatno biti raspisan u prvoj polovini ili sredinom godine.

"Budući da je zainteresovanost za konkurs bila velika, najverovatnije je da će biti nekih izmena u smislu fleksibilnijih uslova i ciljne grupe", najavila je samostalna stručna saradnica za odnose sa javnošću u pokrajinskom Zavodu za ravnopravnost polova.

Ta institucija, dodala je, od svog osnivanja kontinuirano radi na Podsticanju i razvijanju jednakih prava i mogućnosti za žene i muškarce. Veliki deo programa i aktivnosti posvećen je ekonomskom osnaživanju žena, njihovoj edukaciji i promociji značaja njihovog aktivnog učešća u javnom životu i razvojnim politikama svojih zajednica.

"Konkurs je kreiran sa idejom da se parovima koji nemaju svoj stambeni prostor, a imaju želju da žive na selu, pruži prilika da daju svoj doprinos revitalizaciji vojvođanskih sela kroz dolazak dece i povećanje nataliteta", istakla je Krajnović.

Ona je dodala da je namera Zavoda i da putem ovakvih konkursa doprinese ekonomskom osnaživanju žena putem sticanja imovine ravnopravno sa svojim supružnikom ili partnerom.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima i vanbračnim partnerima na teritoriji Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom raspisan je u novembru prošle godine, a rok za konkurisanje bio je 15. januar.

Ukupna sredstva koja se dodeljuju iznose 40 miliona dinara, a maksimalan iznos po prijavi bio je milion dinara.

Pravo učešća na konkursu imali su supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana, ali i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života, u skladu sa zakonom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar