Prazni lokali u pasažima u centru Novog Sada

Do pre nekoliko godina prva adresa Novosađana prilikom kupovine odeće i obuće bile su Zmaj Jovina i Dunavska ulica sa njihovim pasažima.

Da li zbog otvaranja tržnih centara, sve lošije kupovne moći ili prevelikih dažbina, lokali u samom centru se masovno zatvaraju, a mnogi pasaži su sablasno prazni.

Prema rečima trgovaca, u centru grada nekada se nije moglo doći do lokala za zakup, a poslednjih godina broj lokala koji se zatvaraju je za skoro 30 % veći od otvorenih. A sve to je, kažu, uglavnom zbog nedovoljno posvećene pažnje preduzetništvu i velikih dažbina.

„Ti lokali koji su pod kirijama stoje, ne plaćaju se dažbine, manje zaposlenih. Nije samo taj koji zatvori lokal, nego on ima knjigovođu koji mu vodi knjige i ceo jedan lanac prestaje da radi sa prestankom praznih lokala“, kaže Mlađan Šumić iz Društva trgovaca Novog Sada.

Sve je bolje nego da je lokal prazan, kaže Šumić, pa su, dodaje, u više navrata predlagali da lokali koji su u vlasništvu grada i prazni duže od šest meseci budu izdati za jedan dinar. Takav predlog još uvek nije usvojen, što, opet, za sobom povlači i nove probleme.

„Umesto da se uvode ovi koji su u nelegalnim tokvima u legalne, mi radimo kontra. Ljudi koji rade legalno zatvaraju objekte i prelaze u crnu zonu“, rekao je Šumić.

Vlasnici lokala koji još uvek rade u pasažima u Dunavskoj ulici kažu da su dažbine velike, a promet svakim danom sve lošiji, te da je samo pitanje vremena kada će i oni staviti katanac na svoje brave

Tome je, kažu, mnogo doprinelo i otvaranje tržnih centara. A kada se tome doda i sve lošija kupovna moć, ne treba da čudi što se slike sablasno praznih lokala iz pasaža polako sele u Dunavsku ulicu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar