Požarevac: Zakon štiti “divlju gradnju“

Podnošenje zahteva za legalizaciju prepreka za uvođenje komunalnog reda. Kako je ugrožena i bezbednost klijenata u nelegalnim objektima.

U centru grada brojni su primeri nelegalne gradnje, a „divlje“ neimare štiti Zakon o legalizaciji. Naime, po odredbama ovog akta, čim neko podnese zahtev za legalizaciju, automatski se obustavlja svaki postupak zbog bespravne gradnje...

Najdrskiji primer je nadziđivanje zanatskog centra sagrađenog između Tabačke čaršije i Sinđelićeve ulice. U početku, ovaj objekat imao je samo prizemlje, a sada je „nikao“ i sprat - sa uredno betoniranim spoljnim stepeništem i ogradom. Iako je reč o „divljoj“ gradnji, ti lokali na spratu ne mogu da se ruše, jer su vlasnici podneli zahteve za legalizaciju.

U Gradskoj upravi navode da je Građevinska inspekcija u ovom zanatskom centru, još 2002, pokrenula postupke zbog bespravne gradnje...

- Zakon o legalizaciji donošen je čak tri puta: 2003, 2009. i 2013, svi vlasnici nelegalno podignutih lokala u zakonskom roku podneli su zahtev, a postupci koji su protiv njih vođeni biće nastavljeni kad se pravosnažno bude okončao postupak kod Odeljenja za urbanizam i građevinske poslove - navedeno je u odgovoru Gradske uprave, bez traženog podatka o broju „divljih“ lokala u pomenutom zanatskom centru.

Zakon o legalizaciji, nadalje, proizvodi i problem, vezan za bezbednost ljudi. Jer, mnogi ugostiteljski objekti nemaju ispunjene protivpožarne standarde, dakle ni upotrebne dozvole, ali inspekcija ne može da ih zatvori jer su podneli zahtev za legalizaciju!

- Zakon je takav i propisuje da, sve dok je legalizacija u toku, niti se mogu obavljati inspekcijske kontrole, niti se može zatvarati neki objekat - kaže Gordana Ranđelović, načelnik gradskog Odeljenja za urbanizam.

Ovo, saznajemo, posebno masovno koriste vlasnici kafića koji imaju letnje bašte. Da bi ih postavili, oni grade i uzdignute platoe, što je zabranjeno gradskim odredbama, a ne uklanjaju ih ni tokom zime - čekajući narednu letnju sezonu. Međutim, i oni inspekcijama doskoče na isti način kao i trgovci, tako što odmah podnose zahtev za legalizaciju, pa te platoe grad ne može da ukloni, iako se radi o zauzeću javne površine...

VIŠEGODIŠNjA PRAKSA

Grad godinama ne uklanja ni nelegalno podignute garaže, kojima je zauzeto javno zemljište. Iako je najavljeno da će one biti srušene i umesto njih sagrađene zidane, koje bi se izdavale u zakup na licitaciji, to se do danas nije desilo. Umesto toga, Grad ih je obeležio brojevima i naplaćuje godišnju taksu, čime je aminovao „divlju“ gradnju montažnih objekata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar