Povoljniji krediti za jeftine stanove

Narodna banka Srbije donela je odluku kojom su stvoreni uslovi za povoljnije kreditiranje u okviru državnog projekta izgradnje jeftinih stanova, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Ona je objasnila da je cilj odluke da se omogući da učešće za stambene kredite u okviru projekta izgradnje povoljnih stanova bude niže od uobičajenog, odnosno da banka može da finansira 90 odsto umesto dosadašnjih 80 odsto kredita.

Odluka je usvojena na vanrednoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije 18. decembra, a stupa na snagu 1. januara 2018. godine.

“Ta vrsta mere nije neuobičajena ni u Evropskoj uniji, jer je običaj da se podržavaju određene kategorije fizičkih lica i to na način kako smo to mi uradili”, rekla je Tabaković.

Kako je istakla, NBS nije želela da čeka da neko od nje traži da uradi svoj deo posla, već da je želela da olakša posao Vladi, kao i da pripremi poslovne banke da i one prilagode svoju ponudu, a u susret odluci Vlade o finansiranju stanogradnje za određene kategorije fizičkih lica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar