Potonula prodaja stanova, cene skočile

Vašington - Prodaja novoizgrađenih stambenih jedinica u SAD-u pala je u julu na 10-mesečni minimum usled rasta cena.

To ukazuje na moguće usporavanje tražnje, pokazali su zvanični podaci.

Oštar mesečni pad prodaje je preokrenuo uspon zabeležen uzastopno u prethodna dva meseca i u velikoj meri je posledica rekordnog sunovrata prodaje na zapadu Sjedinjenih Državama, prema podacima Ministarstva trgovine.

Analitičari su u poslednjih nekoliko meseci upozoravali da tržište preterano jača, pri čemu ponuda ne uspeva da održi korak s tražnjom zbog čega će rast cena oterati sa tržišta potencijalne kupce.

Prodaja novih kuća pala je za 9,4 odsto u julu na godišnjem nivou, na 571.000 jedinica, ali je na tako veliki procenat pada uticalo to što su pokazatelji za jun revidirani naviše za preko tri procenta.

Analitičari su očekivali pad od samo 2,3 odsto.

Prosečna cena stambene jedinice u SAD je porasla u julu za 0,7 odsto na 313.700 dolara, ali je ona i dalje ispod decembarskog maksimalnog iznosa od 332.700 dolara.

Prodaja na zapadu Sjedinjenih Državama je potonula za 21,3 posto na godišnjem nivou na 144.000 jedinica, što je najveći procentualni mesečni pad od februara 2014.

Po trenutnoj stopi prodaje, ponuda postojećeg stambenog fonda pokriva 5,8 meseci u odnosu na 5,2 meseca iz juna, što je prvo povećanje u tri meseca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar