Posrednicima 24 EUR ili cena po m2

Beograd - Vlasnicima stanova u naselju "Stepa Stepanović" ultimatumi za merenje potrošnje grejanja. Ako ne plate 24 evra godišnje, grejanje će plaćati po kvadratu.

Vlasnike stanova u naselju "Stepa Stepanović" ovih dana posećuju nezvani gosti. Radnici firmi, koje su u zgradama ugrađivale kalorimetre, od stanara traže po 24 evra godišnje, kako bi i dalje bili u mogućnosti da grejanje plaćaju po potrošnji.

Ko im je, kako i zašto uveo posrednike u izmirivanju obaveza za grejanje, vlasnicima kvadrata nije jasno. Besmisleno je, kažu, da oni plaćaju očitavanje potrošnje, odnosno čitače. Valjda je, smatraju, to obaveza "Beogradskih elektrana", kao isporučioca toplotne energije.

I na koja god vrata da zakucaju, od investitora (Građevinske direkcije Srbije) pa do nadležnih u toplani, dobijaju isti odgovor - sve je po zakonu. Po zakonu, naravno, imaju pravo i da odbiju tu vrstu usluge, ali će onda plaćati grejanje po kvadratu tokom grejne sezone, a na osnovu ukupne potrošnje u stambenoj zgradi.

Zakon o energetici i Zakon o racionalnom korišćenju energije glavni su krivci za zbunjenost stanara u naselju "Stepa Stepanović". Tu su i podzakonska akta, kao i gradske odluke. Naime, nadležnost toplana, kada je u pitanju merenje potrošnje, prestaje u centralnom merilu u toplotno predajnoj stanici, a to je u stambenim zgradama - podstanica. Odatle je - tržište.

U Beogradu postoje četiri ovlašćena preduzeća. Firma, koja je ugrađivala opremu za daljinsko očitavanje u hodnicima stambene zgrade, ne naplaćuje očitavanje dok traje garantni rok od dve godine. Ali, nakon isteka tog roka, pokucali su na vrata stanara.

U svakom slučaju i sa tih 24 evra vlasnici stanova imaće manji trošak nego da grejanje plaćaju po kvadratu tokom cele godine kao što tu obavezu izmiruje više od 90 odsto potrošača priključenih na daljinski sistem grejanja.

Prema propisanim procedurama u novoizgrađenim objektima, koji su priključeni na toplane, po novoj metodologiji, "Beogradske elektrane" od 1. do 5. dana u mesecu očitavaju ukupno isporučenu toplotnu energiju preko mernog uređaja u podstanici. Investitori novoizgrađenih objekata su angažovali firme, koje u periodu od dve godine obavljaju raspodelu potrošnje na osnovu redovnog mesečnog očitavanja uređaja za registrovanje pojedinačne potrošnje.

"U cenu nabavke određenog tipa kalorimetra uračunato je dvogodišnje očitavanje, koje obavlja ovlašćena firma", navode u Građevinskoj direkciji Srbije.

"Dakle, investitor potpisuje ugovor na period od dve godine sa firmom koja je ugradila opremu. Sva ovlašćena preduzeća sa spiska "Beogradskih elektrana" su angažovana u "Stepi". To su "Tahem", "Rareks", "Brunata". Po isteku tog ugovora, Skupština stanara kao pravno lice može da potpiše ugovor o očitavanju i raspodeli utrošene topotne energije sa nekom od ovlašćenih firmi koja je na spisku "Beogradske elektrane", na šta Direkcija nema uticaja", navode.

"U dvogodišnjem ugovoru koji je Direkcija potpisala sa nekom od ovlašćenih firmi za očitavanje, precizirano je da ugovor ne predstavlja pravni osnov na osnovu koga ovlašćena firma stiče isključivo pravo da po isteku roka od dve godine nastavi sa davanjem usluga, koje su predmet ovog ugovora, niti stvara obaveze za buduće korisnike", kažu u Direkciji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar