Poskupljuju stambeni krediti

Beograd - Stambeni krediti počeli su blago da poskupljuju. Kako se i očekivalo, počeo je da raste euribor, kamatna stopa od koje zavisi cena stambenih zajmova, pa su rate uvećane u proseku za tri do četiri evra.

S druge strane, kurs dinara i dalje je stabilan, pa povećanje kamate ne ugrožava mnogo kućni budžet.

Većina domaćih i stranih analitičara očekuje da u narednom periodu euribor nastavi da raste. Do kog nivoa će to povećanje ići ne može se precizno prognozirati. Prema nekim procenama, mogao bi do sledeće godine da dostigne nivo od 0,80 odsto, a do 2018. godine 2,7 odsto.

"Kako se bude oporavljala ekonomija zemalja Evropske unije, tako će i rasti euribor. Taj trend će pratiti i Evropska centralna banka sa svojim merama, odnosno povećanjem svoje referentne kamatne stope", rekla je Karolina Karluco, zamenica direktora Odeljenja strateških analiza za CIE Unicredit banke.

Prema rečima Pjera Boska, člana IO Societe Generale banke, bez obzira na to što je realno očekivati da euribor počne da raste, za to je potrebno nekoliko godina, i ne treba plašiti građane neosnovanim tvrdnjama da će prognozirani skok biti momentalan.

Šestomesečni euribor, koji naše banke najčešće primenjuju, sada je na nivou od 0,44 odsto. Pre početka svetske ekonomske krize u oktobru 2008. je iznosio čak 5,43 odsto, a godinu dana kasnije pao je na 1,01 odsto. Od tada je donedavno stalno slabio i bio blizu nule.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar