Poskupljuju nekretnine u BiH: Arapi i dijaspora dreše kese

Cene stanova u BiH porasle su tokom leta zbog velikog broja kupaca iz dijaspore, a rentanje je također skuplje zbog sve veće zainteresovanosti Arapa i turista, potvrđuju u agencijama za prodaju nekretnina.

Da su cene stanova u Mostaru skočile za 10 do 15 odsto, potvrdio je i Elvedin Ćatić, direktor agencije za prodaju nekretnina, uz napomenu da starih stanova gotovo i nema u prodaji.

- Ljeti je veća potražnja za stanovima zbog dijaspore, ali prodaju se i zimi. Najprodavaniji su stanovi koji koštaju od 80 do 90 hiljada KM. Radnička klasa kupuje stanove ukoliko je kreditno sposobna. Uzmu kredit na 10 do 15 godina, rata je od 400 do 500 KM, maksimalno do 600. Prodajemo tako tokom cele godine, dolaze novi mladi bračni parovi – pojasnio je Ćatić, podsećajući da je centar grada najtraženija lokacija.

U nekim sarajevskim agencijama za prodaju nekretnina tvrde da su cene stanova neznatno skočile, odnosno da se nisu menjale u poslednjih nekoliko meseci. Inače, u glavnom gradu BiH najviše se traže stanovi od 50 kvadrata.

Slažu se da je najveća potražnja za nekretninama u Centru te na potezu Grbavica - Baščaršija. Neven Begović, zaposlenik jedne sarajevske agencije, ističe da je najveća potražnja za novogradnjom oko Skenderije i Nove Otoke, a cenu kvadrata određuje i stanje nekretnine.

Trebinje postaje grad u kome je prodaja stanova na zavidnom nivou, tvrde agenti. S ponosom ističu da je samo za mesec prodato 80 stanova.

- Sada je započeta gradnja oko 350 stanova i sve će se prodati do kraja iduće godine - kaže vlasnik trebinjske agencije za prodaju nekretnina Vaso Milić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar