Posao u gradu, kuća u predgrađu

Zapadni koncept stanovanja podrazumeva selidbu iz grada u njegovu okolinu.

Nova vizija stanovanja uključuje dva aspekta: da se živi konforno, a po pristupačnim cenama. U svetu je ovaj koncept poodavno zaživeo. Sada počinje da se, polako i sigurno, ukorenjuje i u Srbiji u koji je došao zahvaljujući konsultantskoj kući u oblasti nekretnina Wolf&McGill i investicionom fondu Ultimate holdings iz Velike Britanije, dok ceo ovdašnji projekat vodi firma Ethnico, kako piše Politika.

Do sada je fond Ultimate holdings investirao više miliona evra u Srbiji i otkupio oko 200 kuća u okolini Beograda i Novog Sada, koje se nalaze na dobrim lokacijama, u blizini autoputeva i obilaznice i sa dobrom su infrastrukturnom. Finansijska konstrukcija pokazuje da se mnogo uštedi kada se neko odluči da napusti grad i donese odluku da, uslovno rečeno, stan na asfaltu zameni kućicom u cveću, koju okružuju livade i šumarci. Osnovna prednost je kvalitetniji život u slobodnim časovima i vreme vikenda. Tu su baštica i rad u njoj kao rekreacija i uživanje uz cvrkut ptičica.

Cene kuća koje su spremne za nove stanare se kreću od 25 do 60 hiljada evra. Tako se, za sumu novca koja treba da se izdvoji kako bi se kupio stan od pedesetak kvadrata u Beogradu, na primer na Čukaričkoj padini, koja i nije srce velegrada, može da kupi kuća od dvesta kvadrata sa pratećim zemljištem od 3.000 kvadratnih metara, i to sa svim pogodnostima infrastrukture koja prati gradski život.

U svetu odavno vlada trend preseljenja iz gradske vreve i buke u bolja i mirnija mesta za život, pogodnija za podizanje porodice i odmor.

Činjenica je da je Beograd jedini evropski glavni grad koji nema razvijen koncept i odnos predgrađa i centra. Nov projekat, koji je nazvan kao i firma koja ga podstiče, „ultimate living“ ističe prednosti posedovanja kuće u predgrađu, koje su na samo 30 minuta udaljenosti od Beograda ili Novog Sada. Takav vid stanovanja je posebno koristan kada više generacija živi pod jednim krovom, a koje bi želele više prostora svaka za sebe, za sve one koji se vraćaju iz inostranstva da bi proveli mirne penzionerske dane i za sve one rade da vrevu velegrada zamene oazama tišine i mira.

­ Naš koncept je osmišljen tako da kupujemo stare nekretnine, salaše i moderno ih renoviramo. Naši arhitektonski i građevinski timovi oplemenjuju prostor, a pravnici rešavaju imovinske probleme tako da kupac pazari dom ali i sigurnost ­ ističe Nikola Seneši, direktor marketinga u firmi Wolf&McGill.

­ Obišli smo ceo svet i analizirali mnoge regione. Zaključili smo da je život u prirodi ono pravo. U Srbiju smo došli pre tri i po godine i odmah počeli sa analiziranjem tržišta nekretnina u skladu sa ovim poslovnim konceptom. Čar je stanovati u prirodi i istovremeno imati sve preduslove urbanog načina stanovanja, sa razvijenom pratećom infrastrukturom, ali i to da možete stići do posla i svih gradskih sadržaja za 15 do 20 minuta. To je pametan izbor načina življenja, bez buke i zagađenja ­ objašnjava Mark Holden, direktor investicionog fonda Ultimate Holdings.

I dok se kod nas, nažalost, smatra da je stan u strogom centru grada prednost u odnosu na njegovu bližu ili dalju periferiju, u svetu je podavno zaživelo: radim i gradu, živim na periferiji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar