Porez po lanjskom obračunu

Rok za drugu ratu nameta na imovinu ističe 15.maja, obveznici još bez rešenja. Na račune bi trebalo uplatiti iznos za četvrti kvartal 2014.

Dok Beograđani još čekaju rešenja za porez na imovinu za 2015. godinu, na adrese žitelja pojedinih gradova u Srbiji uz obračune već pristižu i opomene za neplaćen dug.

Rok za plaćanje druge rate ističe 15. maja, a dok ne stignu rešenja, na račune lokalnih poreskih uprava trebalo bi uplatiti iznos koji je važio za poslednji, četvrti kvartal iz prošle godine. U protivnom, već od 16. maja zaračunavaju se zatezne kamate, a dužnicima preti i kazna od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu.

Gradska poreska uprava Novog Sada rešenja o visini poreza na imovinu za 2015. godinu distribuiraće u junu, potvrdila je Sanja Radak, v. d. načelnika te uprave. Visina poreza biće definisana u skladu sa promenama odluke o gradskim zonama koje je Skupština grada usvojila u oktobru 2014. i za značajan deo obveznika biće niža nego lane. Zahvaljujući toj odluci značajan deo vlasnika stanova i kuća, pre svega u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici i drugim prigradskim naseljima je, iz skupljih, prebačen u jeftinije poreske zone, pa će i i ukupan iznos poreza na imovinu biti manji.

U Novom Sadu ima 137.000 obveznika i oni do kraja ovog maja moraju da izmire poslednju četvrtinu poreza na imovinu za 2014. Rešenja o tome, inače, dobili su u avgustu 2014. Mada je tada, u proseku, porez za oko 20 odsto bio veći nego u 2013, značajnijih primedaba na ta rešenja nije bilo.

Poresko odeljenje u Valjevu uveliko dostavlja rešenja za ovu godinu i opomene za dug za porez na imovinu, koji će žitelji grada na Kolubari ove godine ipak plaćati manje nego u prethodne dve. Novina je što je umesto dosadašnje dve, uvedeno pet zona na osnovu kojih će biti određivana visina poreza na imovinu u Valjevu. Manji porez na imovinu ove godine imaće i vlasnici poslovnog prostora. Zone su, naime, određene u zavisnosti od komunalne i opremljenosti javnih objekata, kao i saobraćajnih veza sa centrom grada. Tako, porez na stan u novogradnji, u strogom centru Valjeva, u prvoj zoni, iznosi 7.000 dinara.

"Odluka o određivanju zona za obračun poreza na imovinu koja je bila doneta pre dve godine nije bila najsrećnije rešenje i izazvala je određene probleme i nerazumevanje obveznika", rekli su u Gradskoj upravi Valjeva. - Nakon uvođenja novih zona, došlo je do malog povećanja cene i to samo za stanove u prvoj zoni. U drugoj i trećoj zoni primenjuje se niža osnovica za oporezivanje.

U poštanskim sandučićima u glavnom gradu još nema rešenja za drugu ratu poreza, ali poreznici ističu da će stići za par dana. Beograd je podeljen na osam zona. Najveće povećanje planirano je u prvoj - od 10,69 odsto. U opštini Stari grad, na primer, procenjena vrednost kvadrata nekretnine stare dve decenije prošle godine je bila 145.000 dinara, a ove 160.500 dinara. Tako će, na primer, vlasnik stana od 50 kvadrata, koji živi u toj nekretnini, ove godine platiti 13.482 dinara, dok je lane to bio iznos od 12.180 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar