POREZ NA IMOVINU Kamata teče, kazna 50.000

Građani koji do petka nisu uplatili ratu poreza na imovinu platiće zateznu kamatu, a neki i kaznu od 50.000 dinara.

Pred vikend, tačnije 15. avgusta, istekao je rok za uplatu treće rate poreza na imovinu, koji nam, na vlasništvo nad stanovima, kućama, poslovnim prostorima, vikendicama... naplaćuju lokalne samouprave.

U Srbiji ima preko 2,5 miliona građana koji su obveznici ove vrste poreza i, kako nam je potvrđeno, svi su do sada dobili rešenja sa tačnim iznosom obaveze za 2014. godinu. Porez na imovinu je, da podsetimo, ove godine veći od 20 do čak 300 odsto, zavisno od opštine, zone u kojoj se nekretnina nalazi ili vrste objekta na koji se porez plaća.

- Poreski obveznici su dužni da ovaj porez plaćaju i akontaciono. Tako su, prema važećem zakonu, građani bili dužni da do 15. marta uplate četvrtinu iznosa obaveze iz prethodne godine. Do sredine maja trebalo je da plate drugu četvrtinu iznosa iz prethodne godine, a 15 dana po prijemu rešenja za 2014. godinu i razliku u utvrđenom porezu za prošlu i ovu godinu. Rok za plaćanje treće rate istekao je 15. avgusta. Već od narednog dana po isteku roka za plaćanje treće rate naplaćuje se zatezna kamata. Ona je trenutno 18,5 odsto godišnje. Pored toga, nedavnom izmenom poreskih propisa predviđeno je da građani kod kojih se utvrdi da su uplatili niži iznos poreza od onog koji im je propisan rešenjem plate i kaznu od minimum 50.000 dinara - podsećaju poreznici.

Stručnjaci kažu da su to prevelike kazne za građane koji zakasne sa plaćanjem rate ili uplate manje od propisanog iznosa.

- Dosadašnje rešenje bilo je sasvim dovoljno. Po tom rešenju se obvezniku koji ne plaća porez na vreme naplaćuje zatezna kamata. Ovako, sad su dodali i kazne koje su i nekoliko puta veće od godišnjeg poreza na nekretnine - rekao je poreski stručnjak Đerđ Pap.

Još jedna uplata
Prema poreskom kalendaru, građani su dužni da četvrtu ratu poreza na imovinu, po rešenju iz ove godine, uplate najkasnije do 15. novembra. Tada bi trebalo da isplati kompletan iznos poreza za 2014. godinu. Svaki dan zakašnjenja znači i obračun zatezne kamate.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “POREZ NA IMOVINU Kamata teče, kazna 50.000”

  1. brana says:

    Bolje da ne ostavim komentar…

Ostavi komentar