Porast broja stambenih kredita

U 2016. godini zabeležen je porast stambenih kredita kod stanovništva za 3,2 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Proveravali smo kakva je urednost plaćanja, kao i koliko je onih koji su ostali bez nepokretnosti usled nenamirivanja tih obaveza.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita osigurava 90.000 kredita, a broj dospelih kredita je nešto više od 1000.

Urednost građana u namirivanju stambenih kredita je veoma dobra, kažu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. Međutim, ima i primera kada dolazi do prodaje nepokretnosti, kao krajnje mere, a oni beleže 180 takvih slučajeva.

Aktiviranje hipoteke je korak koji većina banaka izbegava, jer im je stalo da se na svaki način dogovore sa klijentima, a naplata hipoteke je signal da su iscrpljene sve druge mogućnosti. Pre toga, banke i prema propisima Narodne banke Srbije, a i prema svojim procedurama, regulišu naplatu stambenih kredita, kaže profesor Aleksandar Dejanović.

"Sve počinje prilikom kašnjenja, prvo upozorenjem, odnosno opomenom. Najčešće se čak i klijent podseća da mu dospeva obaveza po ovom osnovu, a kasnije tu stiže i pismeno upozorenje, poziv na sastanak i kako je to već sve predviđeno procedurama banke", kaže prof. Aleksandar Dejanović, Visoka škola modernog biznisa Beograd.

U Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva" kažu da oni nemaju konkretne podatke, ali da im se svakodnevno javljaju klijenti koji imaju problem sa pokrenutim hipotekama, kao i da pretpostavljaju da je taj broj mnogo veći od 1000.

"Slučaj je takav da banka prvo zove, zove, besomučno kada će biti i kada će se platiti toliki vam je dug, s tim da prete i pre nego što bi trebalo da prete oni prete podizanjem hipoteke i prodajom stana, zatim šalju opomene pismene, nekoliko opomena i pokreću hipoteku stana koji ide na doboš. Na dobošu to bude prva, druga, treća licitacija, bude izuzetno niska cena", kaže Maja Uzelac, koordinatorka Udruženja "Efektiva".

U tom Udruženju dodaju da su dva člana koji su imali problem sa otplatom kredita u švajcarskim francima, to uspešno rešili tužbom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar