POPIS NELEGALNIH NEKRETNINA NI NA VIDIKU Satelitski snimak od milion evra nije važan?

Prošlo je skoro pola godine od donošenja Zakona o ozakonjenju objekata, a popis nelegalnih nekretnina u Srbiji nije ni na vidiku.

U Ministarstvu za građevinu kažu da se to mora sprovesti u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju, što će reći da imaju još nekoliko meseci da sprovedu to u delo.

A šta je sa famoznim snimkom od 1,1 milion evra?

Onim koji su iz ovog Ministarstva u januaru najavili da će biti dostupan građanima za mesec dana i da će biti sa svim nekretninama izgrađenim do stupanja Zakona o ozakonjenju objekata na snagu 27. novembra. Taj snimak bi, najavljivali su, trebalo da omogući građevinskim inspektorima da utvrdi da li je određen objekat izgrađen pre ili posle zakona.

U Ministarstvu sad tvrde da ovaj satelitski snimak i nije toliko značajan.

U ministarstvu sad tvrde da ovaj snimak i nije toliko značajan.

- Opštinski inspektori mogu i dužni su da i bez satelitskog snimka popisuju nelegalne objekte, kao što svi nadležni treba da rade na rušenju nelegalnih objekata. Kada nadležni organ evidentira neki nezakonito izgrađen objekat, tada će, ukoliko nema pouzdan dokaz o vremenu njegove izgradnje, koristiti satelitski snimak, kao pomoćno dokazno sredstvo - kažu u ministarstvu i dodaju da će “u tehničkom smislu snimak biti dostupan za mesec dana”.

Ono što je u ovakvom stavu problematično jeste činjenica da je Ministarstvo pri usvajanju Zakona o ozakonjenju satelitski snimak najavljivalo kao jedan od ključnih alatki u borbi protiv nelegalne gradnje.

Tada je ministarka Zorana Mihajlović objašnjavala da će snimak biti krucijalni dokaz za nelegalnu gradnju nakon usvajanja Zakona, a sada se ispostavlja da to i nije baš tako.

Čak iako prihvatimo da uloga satelitskog snimka nije tako značajna kako tvrde u Ministarstvu, onda se postavlja pitanje zašto nešto što i nije tako značajno plaćamo 1,1 milion evra.

LEGALNI VLASNICI STANOVA OŠTEĆENI

- Kvadrat stana uknjižene zgrade u Krnjači koštao je pre pet godina 1.200 evra, a u susednoj nelegalizovanoj višespratnici upola manje - 600 evra. Stanari u toj zgradi podneli su zahtev za legalizaciju i to će i koštati samo po 5.000 dinara - kaže Žarko Stojaković iz agencije “Diplomatik”.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar