Ponude za kupovinu budućeg poslovnog prostora u “Prokopu ” već dostavili “Blue House”, “Riofisa”, “Plaza Centers” i “BPM”

Ocene o povlačenju i suzdržanosti stranih investitora zbog tenzija oko Kosmeta, demantuju ponude za kupovinu budućeg poslovnog prostora u "Prokopu", koje su pre dva dana stigle u "Energoprojekt". Kako "Politika" ekskluzivno saznaje, za ovu atraktivnu lokaciju zainteresovani su grčka kompanija "Blue House", španska "Riofisa", izraelska "Plaza Centers" i "BPM".


Te kompanije su se odazvale pozivu "Energoprojekta" koji će, sasvim izvesno, sa "Železnicama Srbije" 17. marta potpisati finalni ugovor o završetku glavne beogradske železničke stanice i pratećeg poslovno-komercijalnog centra površine 128.000 m2.

Bez obzira na to što pomenute kompanije nastupaju kao potencijalni kupci, nameće se utisak da je reč o mogućim partnerima u sufinansiranju investicije vredne oko 200 mil EUR. Na toliko se procenjuju radovi u "Prokopu", a među novinama je i ponuda da se finansijerima pridruže i "Železnice Srbije". Ovo javno preduzeće, prema rečima generalnog direktora Milanka Šarančića, zainteresovano je za "Energoprojektov" predlog.

­ Razmatramo tu mogućnost. Zainteresovani smo da i mi u manjem delu učestvujemo, jer bi železnici dobrodošao suvlasnički udeo u kapitalu u komercijalnom prostoru. On će, bez sumnje, doneti siguran prihod, ali železnica je državno preduzeće, tako da bi zarada od prodaje automatski otišla u budžet ­ objašnjava Šarančić.

U narednim danima preostaje da stručnjaci "Železnica Srbije" i "Energoprojekta" utanače konačnu sumu neophodnu za završetak stanice. Svojevremeno je procenjeno da je za to neophodno oko 40 mil EUR, da bi se naknadno pojavio proračun od 72 mil EUR. Naš sagovornik ipak naglašava da ima mesta i za revidiranje pomenute sume, s tim što ne treba očekivati da bude niža od 60 mil EUR. Tu je uračunato i ulaganje u 30.000 m2 ispod glavne ploče, za potrebe železnice.

­ Uprkos težnjama prvobitnog pobednika na tenderu za završetak "Prokopa" (mađarsko- kiparska kompanija "Trigranit", sa kojom su pregovori prekinuti zbog nerealnih zahteva), da se broj koloseka sa deset svede na šest, stanica će biti završena prema prvobitnom projektu. To podrazumeva i kompletne sigurnosne uređaje, povezivanje svih koloseka sa elektroinstalacijama ­ ističe direktor "Železnica Srbije".

Prema njegovim saznanjima, i problem oko plaćanja nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta, koja je prvobitno procenjena na 28 mil EUR, može biti prevaziđen. Grad Beograd je ponudio da finansira izgradnju infrastrukture, a "Energoprojekt" bi ta sredstva naknadno izmirio.

Interesantno je da su "Železnice", "Energoprojekt" i grad Beograd na istim talasnim dužinama, što nije bio slučaj prošle godine, tokom pregovora sa "Trigranitom". Usklađivanje stavova je usledilo najverovatnije zbog činjenice da je projekat "Prokop", posle pune tri decenije mahom maštovitih prikaza na maketama, konačno stigao nadomak realizacije. Osim toga, svi su svesni da nakon njega sledi glavna nagrada ­ Savski amfiteatar!

Prema ideji koja datira još iz sedamdesetih godina prošlog veka, "Prokop" bi trebalo da preuzme funkciju glavne železničke stanice, čime bi se oslobodilo 80 hektara zemljišta uz reku Savu. Izmeštanje sadašnje glavne železničke stanice privuklo bi investicije od više milijardi evra, jer tako atraktivnu lokaciju, procenjuju stručnjaci, trenutno nema nijedna evropska metropola.

Savski amfiteatar biće otvaran postepeno, sa krajnjim rokom od sedam godina. Tokom tog vremena biće izgrađene lokoteretne stanice u Zemun- polju i Kijevu, a na insistiranje gradske uprave, ranžirna stanica na Adi Huji, trebalo bi da bude izmeštena na neku drugu lokaciju, moguće na levu obalu Dunava, pored nove "Luke Beograd".

Za završetak beogradskog železničkog čvora, čija izgradnja je počela odmah nakon završetka pruge Beograd­Bar, ukupno je potrebno 440 mil EUR. Tačnije, 380 mil EUR, ne računajući "Prokop". Železnica ta sredstva može da obezbedi iz kredita, a u tom slučaju su neophodne garancije Vlade Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar