“Pokrećemo masovni projekat u zgradama u BG”

Grad Beograd će do kraja prvog kvartala 2017. osnovati Fond za unapređenje energetske efikasnosti, koji će pokrenuti masovan projekat u zgradarstvu.

Beograd će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će imati takav fond, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvarajući Konferenciju o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i daljinskom grejanju u organizaciji Agencije UN za životnu sredinu i Svetskog instituta za resurse.

Beograd se u avgustu 2016. zvanično pridružio globalnim inicijativama Akcelerator energetske efikasnosti u zgradama i Daljinska energija u gradovima i na taj način se izdvojio kao jedini grad u svetu u kome će u narednih godinu dana biti implementirane obe inicijative.

Gradonačelnik je istakao da je osnivanje Fonda za unapređenje energetske efikasnosti trenutno jedan od prioritetnih projekata.

“Ovaj fond nam daje baznu osnovu za veliki i masovan projekat povećanja energetske efikasnosti naših zgrada, javnih i privatnih, gde ćemo našim građanima dati mogućnost da na duži rok isplate ulaganje u zgrade”, naveo je Mali.

On je objasnio da će se praviti i pametne zgrade koje će unaprediti sistem utroška struje, grejanja, vode i svega drugog, što će dovesti do povećanje energetske efikasnosti.

“Na sledećoj skupštini grada Beograda usvojićemo Strategiju razvoja Beogradskih elektrana, koja predviđa prevashodno uključivanje velikog broja alternativnih izvora energije - solarne, biomase, toplotnih pumpi i svega drugog kako bi sačuvali naše okruženje i diverzifikovali izvore energije koje koriste naše elektrane”, naveo je Mali.

Mali je rekao da su planovi gradskih vlasti u skladu sa strategijom za unapređenje energetske efikasnosti do 2030. i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

On je istakao da je energetska efikasnost veoma važna kako bi napravili lepši, zeleniji i zdraviji Beograd.

Podsetio je i da je Grad Beograd inicirao donošenje novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da bude usvojen u parlamentu, kao i da je je započeto sređivanje fasada u Beogradu.

Mali je naglasio da su gradske vlasti stabilizovale finansije grada Beograda i da je pokrenut točak investicija, tako da mogu da se realizuju i tako veliki projekti.

“Osnivanje Fonda za unapređenje energetske efikasnosti će pokrenuti celu Srbiju i biti ideja vodilja za ostale lokalne samouprave”, naveo je Mali.

Ona je poručila da će to ministarstvo pomoći grad Beogada i u inicijativi Akcelerator enegetske efikasnosti u zgradama, čiji početak je označen na današnjoj radionici.

Cilj konferencije je upoznavanje sa pomenutim globalnim inicijativama i definisanje prioriteta za unapređenje energetske efikasnosti u Gradu Beogradu. Skup je okupio brojne predstavnike državnih i gradskih institucija, međunarodne organizacije, kompanije, investitore, udruženja i druge zainteresovane strane.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar