Počela izgradnja mosta preko Ade Ciganlije

Prve mašine danas su konačno zaposele špic Ade Ciganlije, gde je počela gradnja mosta koji bi za dve godine trebalo da spaja Čukaricu i Novi Beograd. Prestonica tri decenije čeka na izgradnju jednog takvog objekta, tako da se današnji dan može nazvati istorijskim za Beograđane koji se nadaju da će posao biti završen ”što pre je to moguće“. Prema ugovoru, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2011.

Uprkos brojnim ”peripetijama“ koje od početka prate jedan od najvećih projekata Beograda, prvi radovi su danas konačno počeli. Sumnje pojedinih stručnjaka u valjanost lokacije za novi most, primedbe da je most preskup i druge prepreke, danas su bile zaboravljene, a radnici su zasukali rukave. Opravdana ili ne, tek bojazan domaće javnosti da bi posao mogao biti ugrožen zbog finansijskog kraha jednog od izvođača radova ne plaši nosioca posla Direkciju za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju.
”Posao ne može biti ugrožen a za to je garant konzorcioni ugovor potpisan između izvođača radova po kome, u slučaju da jedan izvođač odustane, preostala dva preuzimaju njegov deo posla“, poručuju iz Direkcije.
Ako je suditi po najavama, za tri godine i 116 miliona evra, koliko košta izgradnja mosta, Beograd će dobiti još jednu alternativu za prelazak preko Save, most širok 45, dugačak gotovo jedan kilometar sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za (metro) i dve pešačko - biciklističke staze. Prema prvim procenama, izgradnja bi trebalo da košta čak 25 miliona evra manje, ali je do poskupljenja došlo zbog „skoka” cene građevinskog materijala, pre svega čelika, na svetskom tržištu, objasnili su nadležni.
Most preko Ade Ciganlije deo je Unutrašnjeg magistralnog prstena, biće izgrađen sa kosim kablovima i jednim pilonom visokim 200 metara koji se već spominje kao novi simbol glavnog grada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar