Parket ili laminat?

Ako poslednje letnje dane koristite za renoviranje prostorija i rešeni ste da pod dovedete u tip top stanje, a još ne znate da li biste stavili parket ili laminat, evo nekoliko informacija koje bi mogle da vam pomognu da donesete odluku.

Tradicionalni parket je dobra opcija jer je napravljen od čistog drveta, najčešće hrasta i donosi toplinu u vaš dom. Sa druge strane, to je opcija koja je teža za postavljanje, kao i za održavanje, ali uz pravilnu negu može trajati i više decenija. Parket, može biti osetljiv, pogotovo ukoliko je napravljen od nekog „mekšeg“ drveta kao što je na primer orah, takođe, nakon prvog postavljanja parket ima tendenciju da menja boju, da tamni, pa je posle nekog vremena potrebno da se ponovo izbrusi i prelakira. Ipak, parket možete hoblovati i više puta i tako svaki put osvežiti vaš pod i učiniti ga novim.

Kad je reč o laminatu, to je svojevrsna imitacija parketa, ali izuzetno laka za održavanje i jeftinija opcija od parketa. Naime, zaštitni sloj laminata izrađen je od obrađene sintetičke smole koja ga štiti od oštećenja. Takav način izrade čini da laminat bude čvrst i što je još važnije, otporan na vlagu. Možda najjači adut laminata je taj što se u odnosu na parket, brzo i jednostavno ugrađuje, a nije ga potrebno lakirati i brusiti. Ipak, jednom postavljen laminat, ukoliko se pohaba i ošteti moraćete zameniti novom podnom oblogom, što čini da on im dosta kraći rok upotrebe od parketa.

I kada su cene u pitanju tu postoje velike razlike, i između različitih vrsta i oblika parketa, kao i između laminata i parketa. Kvadrat laminata, zavisno od vrste košta od 650 do 1.800 dinara po m2. Parket je elegantnija, trajnija ali i skuplja opcija, pa košta od oko 1.400 dinara po kvadratu za hrastov parket standardnih dimenzija. Za masivniji, gotovi, parket, većih dimenzija, napravljen od hrasta, oraha ili nekog drugog skupljeg drveta, potrebno je izdvojiti najmanje 3.000 dinara po kvadratu, a cene idu i do 12.000 din za m2.

Na cenu parketa treba dodati i troškove postavljanja, hoblovanja i lakiranja u tri sloja, a tu opet cena zavisi od lepka koji koristite kao i da li lakirate klasičnim lakom ili takozvanim „vodenim“ lakom. Vodeni lak je trenutno veoma popularan jer ima ekološka svojstva, ali on košta nekoliko puta više od klasičnog poliuretanskog. Pre postavke parketa treba proveriti kakva je i podloga, jer parket zahteva savršeno ravan pod, pa ukoliko vaš nije takav, svemu ovome dodajte i trošak izrade nove košuljice poda.

Sa druge strane, za postavku laminata biće vam potrebno mnogo manje novca, po m2 košta oko 250 dinara, može se postavljati i preko stare podne obloge i ne zahteva dodatnu obradu, ali će trajati nekoliko puta kraće od parketa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar