Panoramska gondola diže cene nekretnina na Zlatiboru

Ko ima nameru da kupuje nekretnine na Zlatiboru neka što pre odreši kesu. Proći će mnogo jeftinije nego dogodine u ovo vreme.

Zlatiborci ocenjuju da će gradnja panoramske gondole, zakazana za avgust, još više podići vrednost placeva i objekata na planini čije tržište nekretnina važi za jedno od skupljih u Srbiji. Ar zemlje u užem delu turističkog centra sada se ne može naći ispod 30.000 evra.

Neminovno poskupljenje prva je uvidela firma iz Novog Sada koja je na potezu Vlaovac od privatnih vlasnika kupila dva hektara. Priča se da su investitori zemlju plaćali 5.000 evra, iako je, prema poslednjoj proceni Poreske uprave ar vredeo 2.000 evra.

- Novosađani će da grade naselje sa tipskim planinskim kućama od prirodnih materijala. Jedan od razloga da ulažu ovde, rekli su, jeste što se u Novom Sadu građevinska dozvola čeka devet meseci a na Zlatiboru dva dana - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Ponuda nekretnina veća je od tražnje koja nije na nivou od pre nekoliko godina ali se parcele i objekti ipak kupuju.

- Na Zlatiboru se trenutno gradi 17.000 kvadrata. Najtraženiji placevi su u području Potoka. Nedavno je jedan Užičanin koji živi u Francuskoj kupio plac u Zovi s namerom da gradi hotel. U području Vodica i Šainovca najveći kupci su iz Republike Srpske - kažu u agenciji za nekretnine „Mare“.

Najveća tražnja za apartmanima je u samom centru.

- Ništa epohalno, ali primetno je da je među vlasnicima apartmanskih kuća sve više Rusa. Kupuju se jeftiniji stanovi od 1.100 do 1.700 evra po kvadratu - kaže Aleksandar Lojanica iz agencije „Akvarijus“.

Najjeftinija zemlja je u području Ribnice preko koje će se trasirati devet kilometara duga gondola. Upravo u Ribnici, gde se ar sada plaća dve-tri hiljade evra, očekuje se najdrastičniji skok cena.

- Jedan od indirektnih efekata gondole biće rast vrednosti zemlje na deonici kojom će proći, konkretno od Obudojevice do podnožja Tornika. Sadržaj koji nema niko u ovom delu Evrope podstaći će investitore da ulažu i u perifene delove planine - očekujee Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar