Padaju cene stanova, ko će da kupi?

Na srpskom tržištu nekretnina u 2015. može se očekivati manji broj agencija i agenata za promet nekretnina, kao i manje prevara.

Međutim, uprkos smanjenju cena stanova za nekoliko procenata, obim trgovine ostaće na istom nivou kao i u 2014.

Cene kvadrata su, prema izveštaju, u 2014. mahom ostale na nivou iz prethodne godine, a najskuplje je i dalje bilo rešavati stambeno pitanje u ekstrazoni u Beogradu, gde je kvadrat koštao i do 2.200 evra.

Jeftiniji stanovi na periferiji mogli su da se nađu i za 700 evra po kvadratu, dok su u ostalim gradovima cene stanova niže. U Subotici je kvadrat koštao od 450 do 900 evra, a u Novom Sadu od 650 do 1.300.

Prema podacima iz izveštaja, stanovima se u 2014. najviše trgovalo u univerzitetskim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

"Ubedljivo se najviše trgovalo u prestonici, a najtraženije su garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, odnosno stanovi sa cenom od oko 1.000 evra po kvadratu", piše u izveštaju.

Pojeftinjenje i uređenije tržište se, kako je navedeno, očekuje kao posledica usvajanja niza zakona i pratećih propisa u prethodnoj godini. Pad cena se očekuje pre svega kad počne puna primena Izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, posle 1. marta.

Zakon će, kako se ocenjuje u izveštaju, omogućiti da se građevinske dozvole dobiju za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru za 28 dana, što će pogurati gradnju i spustiti cenu kvadrata.

Uprkos tome, ne očekuju veći promet nepokretnosti u tekućoj godini, "pre svega zbog finansijske iscrpljenosti građana", pa ocenjuju da će ponuda stanova i dalje biti veća od potražnje.

U izveštaju je ukazano na to da će tržište, u odnosu na prethodnu godinu, biti više uređeno, jer će agencije i agenti koji se bave nekretninama morati da imaju odgovarajuće licence, čime se dobija kvalitetnija usluga i smanjuju se mogućnosti prevara. To je, kako piše, omogućeno nakon uvajanaj pratećih pravilnika Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

"Zakon je predvideo da do 8. maja 2015, a u praksi verovatno i ranije, agencije koje žele da nastave da se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti, moraju da budu upisane u novi, jedinstveni registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija", podseća se u izveštaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar