Pada evro – raste kupovina stanova!

VELIKI broj građana Srbije odlučio je da sledi Evropljane, pa zbog velike neizvesnosti oko toga šta će biti sa evrom svoju ušteđevinu pretvaraju u nešto sigurnije. Pre svega, menjaju evropsku valutu za druge, odnosno kupuju švajcarski franak, američki, kanadski, pa i australijski dolar, kao i britansku funtu. Pretpostavlja se da je zamenjeno 2.000 evra za druge monete po štediši. Takođe, mnogi su se odlučili da investiraju u nekretnine, kao trajno dobro, tako da je prodaja stanova pre svega u Beogradu i Novom Sadu naglo povećana.

U Srbiji se strah od propasti evra pozitivno odrazio na tržište nekretnina. Cena kvadrata nije korigovana, ali je zabeleženo veliko interesovanje za stanove, čija je vrednost do 200.000 evra.

Da se stanovi sada lakše prodaju, govore i podaci Građevinske direkcije Srbije, koja na Voždovcu zida više od 4.500 stanova za tržište. Direkcija je prodala oko 1.250 stanova, a samo u poslednje dve nedelje zaključili su više od 100 kupoprodajnih ugovora. Kupci imaju rok od sedam dana da uplate kaparu od pet odsto, a za mesec dana i ostatak kupoprodajne cene ako su keš, a za 90 dana ako su kreditni kupci. U poslednje dve nedelje zapazili smo da se uglavnom radi o onim akoji plaćaju u kešu ili o kupcima koji će stan isplatiti većim delom u gotovini, a manji deo će obezbediti iz kredita - ističu iz direkcije. Mislimo da je povećano interesovanje za kupovinu stanova proizašlo iz straha građana od propasti evra.

Iz kompleksa Belvil stižu nam podaci da u poslednja tri meseca beleže dvostruko veće interesovanje nego u istom periodu 2010. godine. Rast broja kupaca za gotovinu primećuje se još od leta ove godine i u poslednja tri meseca taj odnos je 70 prema 30 odsto u korist takozvanih keš kupaca. Kao jedan od razloga za porast broja keš kupaca navode restriktivnu kreditnu politiku. Interesovanje keš kupaca registrovano je i u nedelji štednje, kada je deo građana podizao oročene štedne uloge, a kvalitetnu nekretninu videli su kao dobar vid ulaganja i put da očuvaju vrednost svog novca na duži rok.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar