Pad obima transakcija na globalnom tržištu nekretnina u prvom kvartalu 2016.

Obim transakcija na globalnom tržištu nekretnina zabeležio je pad u prvom tromesečju ove godine. Međutim, u nekim regionima je nastavljen trend rasta iz 2015, pokazuju preliminarni podaci koje je prikupila kompanija Jones Lang LaSalle (JLL).

Najveći pad transakcija, 20 odsto, zabeležen je u regionu Bliskog istoka i Afrike, dok se rekordan rast beleži u Nordijskom regionu, Centralno-istočnoj Evropi i u zemljama Benelux-a.

Ukupan obim transakcija u prvom kvartalu 2016. iznosio je 128 milijardi dolara (112 milijarde evra), što je pad od 17 odsto u poređenju sa 154 milijarde dolara (135 milijardi evra) u prvom tromesečju prošle godine.

“Povišen nivo nestabilnosti na tržištima kapitala i averzija prema riziku kojoj smo bili svedoci u prvih nekoliko nedelja 2016. u kombinaciji sa činjenicom da je prvi kvartal uvek najmirniji čine da ovi rezultati izgledaju prilično slabo, kaže David Green-Morgan, direktor istraživanja globalnog tržišta u JLL. Ipak, uočavamo brzi oporavak. Tržišta su se stabilizovala, a neutrošeni kapital će verovatno biti raspoređen u narednim periodima tokom godine. Verujemo da će aktivnosti u 2016. biti na nivou prošlogodišnjih, na oko 700 milijardi dolara (615 milijardi evra), dodaje direktor JLL, kompanije koja se bavi uslugama profesionalnog savetovanja i upravljanja investicijama u oblasti nekretnina.

Preračunato u dolare, obim transakcija na evropskom tržištu nekretnina pao je za 20 odsto, na 46 milijardi dolara (40 milijardi evra), pri čemu prednjače Francuska i Velika Britanija sa padom od 30 odnosno 37 odsto. Nemačko tržište je nešto aktivnije i beleži pad od 7 odsto.

S druge strane, u prva tri meseca ove godine porastao je obim transakcija na tržištim nekretnina Skandinavije, Centralno-istočne Evrope, i regiona Benelux-a.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar