Pad kursa dinara anulirao smanjenje kamatnih stopa za stambene kredite

Rate za stambene kredite u evrima ne bi trebalo da rastu, čak se očekuje blago pojeftinjenje ovih zajmova.

Evropska centralna banka snizila je referentnu kamatu na 0,05 odsto. Vrednost euribora i libora neznatno će padati, time i rate za kredite koje se usklađuju sa promenama ovih kamatnih stopa iskazane u evrima, odnosno francima. Ali ove promene će biti minimalne.

- To je dobra vest za dužnike kojima se krediti usklađuju sa euriborom i liborom. Rate u evrima će blago padati, ali zbog promena kursa više će se izdvajati u dinarima - kaže Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Teoretski, smatra Dejan Vučinić, direktor Direkcije za rad sa stanovništvom Sosijete ženeral banke, ima prostora za dalji pad ovih kamata, ali ne treba očekivati da ta kamata bude drastično niža nego što je sada.

- Kretanje kamata na kredite indeksirane u evrima zavisiće od nekoliko faktora, koji uključuju i rizik zemlje, visinu obavezne rezerve, tržišna kretanja i kreditne sposobnosti klijenata - ukazuje Vučinić.

Građani su se uglavnom odlučivali za promenljivu kamatu kada su kupovali stanove na kredit, vezanu za kretanje evra. U Srbiji je odobreno više od 93.000 stambenih kredita, a njihova prosečna vrednost je 35.850 evra. Cena ovih kredita uz maržu, koja je fiksna, vezana je i za promenu euribora i libora.

Trenutno šestomesečni euribor iznosi 0,25 odsto. Pre krize, 2008. bio je čak 5,48 odsto. Kada je reč o kreditima vezanim za franak, u Srbiji ih ima 22.000, a libor takođe beleži nisku vrednost. Trenutno na šestomesečnom nivou iznosi 0,071 odsto.

- Poslednjih godina kod kamatnih stopa za kredite u francima nema nikakvih promena, jer je libor za franak na rekordno niskom nivou. Kod rata u francima neće biti promena, međutim, dinarski iznosi se povećavaju za rast evra u odnosu na dinar - kaže Zoran Grubišić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar