Pad cena stanova u staroj gradnji?

Cene stanova u staroj gradnji mogle bi pasti za 10 do 15 odsto, ali će cene stanova u novogradnji u Srbiji ostati nepromenjene, ocenio je Slobodan Mihajlović.

"Na cene stanova u novogradnji ne utiče mnogo svetska ekonomska kriza, jer je potražnja velika, a ponuda je za sada još uvek nedovoljna", rekao je izvršni direktor preduzeća Blok 67 asošiejts (Associates) Slobodan Mihajlović.

Kako je dodao, na cene tih nekretnina ne utiču ni troškovi izgradnje, odnosno cena materijala, "već isključivo tržište, odnosno ponuda i potražnja".

Prema njegovim rečima, Srbiji nedostaju stanovi, a jedini uslov da se tržište nekretnina stabilizuje je povećanje novogradnje, koja se po njemu može očekivati tek nakon završetka recesije.

"Beogradu je potrebno oko 10.000 stanova godišnje, što je broj stanova koja se trenutno gradi u celoj Srbiji", kazao je Mihajlović, čije preduzeće rukovodi prodajom stanova u naselju Belvil, koji će se najpre koristiti za smeštaj učesnika Univerzijade u Beogradu sledeće godine.

Koliko je stanje loše on je ilustrovao statističkim podatkom da je u 2007. godini na Novom Beogradu napravljeno 1.300 novih stanova, od čega 700 u privatnim kućama, dok je tržištu ponuđeno samo oko 600 stanova u stambenim zgradama.

Istovremeno, Mihaljović smatra da u ovom trenutku u Beogradu ima dovoljno kvalitetnog poslovnog prostora.

Trend ulagnja u nove poslovne prostore u Beogradu je smanjen, a po njegovom mišljenju misli da će se i cene tih nekretnina smanjivati naredne godine.

Ipak, u Srbiji još nema dovoljno kvalitetnog poslovnog prostora, naročito u regionalnim centrima koji se sve više razvijaju, zaključio je Mihajlović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar