Pad cena stanova 10 % u 2009

Cene stanova u Srbiji u ovoj godini neće drastično pasti, a najveći pad koji bi se mogao očekivati je 10 procenata, ocenili su stručnjaci iz oblasti nekretnina.

Na okruglom stolu o budućnosti stanogradnje rečeno je da trenutno nije moguće veće pojeftinjenje, jer bi ipored svih ušteda u projektovanju i gradnji, veće sniženje ugrozilo buduće investicije.

Kako je istaknuto, cene stanova ne mogu više da padnu, jer i pored smanjene tražnje, ponuda nije adekvatna, a i banke su postale osetljivije na rizik pa su pooštrile uslove davanja kredita.

Direktor kompanije Montera Dragan Kopčalić rekao je da će problem predstavljati i to što banke ukidaju kreditiranje za projektno finansiranje i prate isključivo veće firme koje imaju vrstu bankarskog boniteta, odnosno kredibiliteta.

To znači, kako je naveo, da će svi mali investitori, koji su činili 70 odsto tržišta nekretnina u Beogradu, u velikoj meri biti ugroženi i doći će do drastičnog smanjenja novih investicija.

On smatra da će se u sledećih godinu dana stanovi uglavnom kupovati za gotovinu.

Ako kriza bude trajala duže od godinu dana tržište će biti drastično pogodjeno, što će imati posledice po buduućnost srpskog gradjevinarstva, jer bi došlo do gašenja velikog broja manjih gradjevinskih firmi, ocenio je Kopčalić.

Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksanadar Jović izjavio je da su banke u Srbiji do sada za stambene kredite odobrile ukupno 1,6 do 1,7 milijardi evra, odnosno za oko 50.000 stambenih kredita.

Nacionalna koprporacija je od toga osigurala oko 1,5 milijardi evra kredita, odnosno oko 45.000 stanova, kazao je on i dodao da je od toga u samo 12 slučajeva zabeležen problem sa otplatom.

Jović smatra da banke neće imati problem vezane za te kredite, jer je aktiva Nacionalne korporacije spremna da reaguje ukoliko se desi nešto nepredvidjeno.

Kako je istakao, sam sistem osiguranja je takav da može da izdrži servisiranje svih zajmova, ukoliko bi bilo problema, i to jednu ili dve godine.

On je ocenio da je učesće ukupnih stambenih kredita u Srbiji u bruto domaćem proizvodu jako malo, ispod pet odsto, dok je prosek istočne Evrope je između 10 i 15 odsto, a zapadne Evrope više od 40 odsto.

Jović smatra da je glavna opasnost za dalji razvoj tržišta nekretnina mala ponuda stanova, kao i veliki broj početih, a nezavršenih gradilišta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar