Pad cena nekretnina u Beogradu?

Cena kvadrata u Beogradu u poslednjih nekoliko nedelja pala je za 10 odsto, tvrde pojedini agenti za nekretnine, ali se ne slažu da li će cene i dalje padati.

Jedan od njih, Miroslav Cvetković, kaže da će padati cene stanova koji su bili precenjeni, ali da se to neće desiti u svim delovima grada. S druge strane, agent nekretnina Tamara Jurenić veruje da cena kvadrata u Beogradu neće značajno padati, kao i da će se do kraja godine situacija potpuno stabilizovati.

Da li sačekati sa kupovinom stana - dilema je koja u poslednje vreme muči brojne stanovnike Beograda. Najava da će stanovi pojeftiniti i za 20 odsto neke je navela da ipak malo sačekaju sa kupovinom.

Sagovornici B92 kažu da su, usled svetske finansijske krize, poskupeli bankarski krediti primetno, pa je opala i potražnja za stanovima. Kad se danas izvede računica, retko ko u Srbiji može da uzme stambeni kredit, čija otplata ne sme da pređe polovinu mesečne zarade.

Na primer, stan od 50 kvadrata na Novom Beogradu košta 100. 000 evra. Da biste uzeli kredit za taj stan, prema trenutnoj računici potrebna vam je plata od najmanje hiljadu evra.

Agent za nekretnine Tamara Jurenić kaže da ipak ne očekuje veliki pad potražnje zbog skupljih bankarskih kredita jer, kako tvrdi, još uvek ima dovoljno onih koji stanove kupuju u kešu.

Agent za nekretnine Miroslav Cvetković veruje da će svetska finansijska kriza i skuplji krediti dovesti i do pada cena u Beogradu, ali ne podjednako u svim krajevima grada.

Ekonomista Vladimir Vučković veruje, međutim, da će cene stanova morati da padaju. Mada je teško proceniti da li će to biti na duži rok, kaže Vučković.

Cene stanova u Beogradu trenutno se kreću od 1.500 do 4.000 evra po kvadratu za centar, odnosno od 1.200 do 1.500 za periferiju.

Ako se pak cena spusti za optimističnih 20 odsto, to znači da bi za stan od 50 kvadrata na Novom Beogradu, umesto 100.000, trebalo pronaći 80.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar