Ovo su česte muke stanara NOVIH ZGRADA

I investitori vlasnici stanova u zgradi, iako sve stanove još nisu prodali i u njima niko ne živi, imaju obaveze kao i svi ostali stanari vlasnici stanova da učestvuju u troškovima održavanja lifova i higijene zgrade. U slučaju da se ogluše, komšije imaju puno pravo da ih prijave komunalnoj inspekciji.

- Kupili smo stan u novoj zgradi koja ima osamnaest stanova. Pet stanova, međutim investitor nije prodao. Ono što je nas ostale stanare veoma neprijatno iznenadilo je da on je izričit da neće da učestvuje u troškovima održavanja lifta, niti čišćenja zgrade. Srećom mi ostali stanari smo složni. Ali nije uredu da mi ostali plaćamo i njegove troškove. Izabrali smo upravnika komšiju i nadamo se da će on uspeti da reši tu za nas neprijatnu situaciju. Jer faktički mi plaćamo i ono što bi on kao vlasnik stanova trebalo da snosi. Uostalom, potencijani kupci, prljaju zgradu, voze se liftom - priča Danica Ilić iz Beograda.

Ova zgrada na Dorćolu nije usamljen slučaj. Isto se ponašaju investitori, koji prodaju stanove, a vode se kao vlasnici stanova i na Miljakovcu, Zemunu, Voždovcu… Situacija iz prestonice preslikana po celoj Srbiji.

Obaveza investitora je identična kao i obaveza svih drugih vlasnika stanova. Po slovu zakona on je vlasnik stana i mora da snosi troškove održavanja zgrade, odnosno higijene i servisiranja lifta, ali i da učestvuje u ostalim investicionim aktivnostima, a sve na osnovu donešenih odluka stambene zajednice, koju čine stanari vlasnici stanova cele zgrade.

- Obaveze su obaveze. Svaki vlasnik stana zgrade bez obzira da li je reč o građaninu koji je vlasnik ili je investitor, mora da snosi troškove i njima se pojedinačno uspostavlja račun. U onom trenutku, kada investitor proda stan, sve obaveze prelaze na kupca stana odnosno novog vlasnika - kaže Miloš Matejić, profesionalni upravnik zgrade.

Na pitanje šta bi on posavetovao vlasnike stanova koji se nađu u ovakoj situaciji da se investitor ogluši o svoje obaveze, ovaj profesionalni upravnik odgovora:

- Zakon je striktan svi vlasnici posebnih delova (stanova) su članovi skupštine koji imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi vlasnici. Ukoliko se vlasnik stana koji je investitor ne poštuje odluke i ne želi da učestvuje u troškovima, stambena zajednica ima prava i obavezu da prijavi komunalnoj inspekciji neizvršavanje zakonskih obaveza a koje su propisane a donete na sednicama skupštine stanara - ističe Matejić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar