Ovako vam banka UKRADE četiri kvadrata po kreditu

Istraživanja pokazuju da banke za stambene kredit od 15.000 evra naplate još 1.700 evra za različite troškove. Banke deru klijente na stambenim kreditima. Na svaki obrađeni kredit za stan na ime raznih nameta nam ukradu po nekoliko kvadrata.

Primera radi, jedna banka u Srbiji svakom klijentu koji kod njih podigne stambeni kredit u startu ukrade četiri kvadrata! Ova banka, kako stoji u reklami, odobrava stambene kredite bez troškova obrade kredita do kraja maja. Međutim, kada se pažljivije pročitaju ostali uslovi odobravanja i aktiviranja istog, shvatite da u tom grmu leži zec. Naime, banka kupcima nekretnine koji uzmu kredit sa rokom otplate od 30 godina, na ime raznih troškova, budzašto, naplati skoro 300.000 dinara, što je skoro četiri kvadrata stana po ceni od 800 evra u pojedinim krajevima Srbije.

Prilikom odobravanja stambenog kredita, svakog klijenta obavezuje na osiguranje imovine na godišnjem nivou, za šta moraju da izdvoje skoro 5.000 dinara, procenu nekretnine svake treće godine, što košta još 7.000 dinara, a za sve to vreme naplaćuju i navodno održavanje paketa 209 dinara, što pomnoženo sa 30 godina svakog klijenta staje još 75.000 dinara. Ukupno, samo za ove tri stavke klijenti će banci iskeširati 288.000 dinara.

Dejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata Efektiva kaže da je istina da su krediti najpovoljniji dosad, ali i da su vrlo aktuelni stambeni krediti praćeni velikim brojem dodatnih troškova koji su uslov za odobrenje i aktiviranje istog.

- Kamate su zaista dosad najniže, delom zbog toga što su marže niže, a najvećim delom što je euribor u minusu, ali onda banke gledaju da zarade na drugi način. Traže procenu imovine na svakih par godina, i to po običaju priznaju samo određenog procenitelja sa kojim sarađuju i tako dodatno zarađuju. Međutim, NBS je propisala da tu procenu može da predstavlja i dokument poreske uprave koji dobijate prilikom utvrđivanja visine godišnjeg poreza na nepokretnost. Još jedan neopravdan trošak je i osiguranje imovine ili života koje traže i pored toga što uzmu hipoteku kao obezbeđenje - navodi Gavrilović i podseća da je istraživanje koje je pre par godina radila Efektiva pokazalo da banke za stambeni kredit od 15.000 evra naplate još 1.700 evra za razne troškove.

- Naime, za kredit je potrebno platiti overu založne izjave kod notara oko 200 evra, premiju osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) oko 450 evra, proviziju za obradu zahteva kod NKOSK 30 evra, trošak upisa založnog prava 20.000 dinara (oko 165 evra), osiguranje nepokretnosti 360 evra. Na taj trošak treba dodati još procenu vrednosti nekretnine 300 evra, vađenje lista nepokretnosti 10 evra i obrade kreditnog zahteva kod banke, koji nije obaveza svugde, a košta 75-150 evra - dodaje Gavrilović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar