OVA DRŽAVA JE NA RUBU KRIZE: Centar prestonice prepun stanova koje niko ne kupuje

Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize.

Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti padom, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.

Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće s novim turbulencijama, piše Novac.hr.

Kako navodi Blumberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su 3 odsto, dok su u istom tom periodu cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto.

Zbog rasta cena, na tržištu ove države došlo je do manjka stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi Vlada, nedostaje čak 8.000.

S druge strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, pa su za većinu građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni, pa se trenutno u centru Rejkjavika oni prodaju za 7.000 dolara po metru kvadratnom.

O privrednoj nestabilnosti u ovoj zemlji pokazuje i podatak da je centralna banka najavila ekonomski rast od 1,8 odsto za ovu godinu, što je najsporiji rast od 2012. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar