Otkud nam pare za ovoliki porez

Porez na nekretnine, koji možemo da plaćamo u četiri rate, uvećan je i do 270 odsto u odnosu na 2013.

U Kragujevcu je povećanje oko 250 odsto u prvoj, do čak 270 odsto u ekstra zoni, pa se Kragujevčani u čudu pitaju - odakle nam pare za ovoliki porez. Jovan B. (34) jedan je od onih koji živi u skromnoj kući od 60 kvadrata u tom gradu.

- Nemam posao, kuću sam nasledio od bake. To je sve što imam, a živim od poslova koje povremeno dobijem. Prošle godine sam, u četiri rate, dao po deset evra. Ove godine mi treba oko 120 evra - žali nam je Jovan.

Mnogo bolje ne prolazi ni penzioner koji, kako kaže, od kad zna za sebe živi u zgradi u blizini Palate pravde u Beogradu.

- Živim sa suprugom i ćerkom, koja je izgubila posao, u beogradskoj opštini Savski venac. Porez na stan od 83 kvadrata plaćao sam prošle godine 18.663, a sada je stiglo rešenje na 28.953 dinara. Stan, koji je 2013. bio procenjen na 5,8, a sada na 7,2 miliona dinara, mi se ne prodaje, a nemam odakle da platim porez - požalio nam se penzioner A. K.

Najveće uvećanje poreza na imovinu, od 80 odsto u Beogradu, platiće vlasnici starih stanova u centru grada, kod starog Merkatora, u Zemun polju, Borči, na Petlovom brdu, u Ovči, Belom potoku, na Umci i Dedinju.

- Očekuje se da će trećina obveznika dobiti uvećan porez 80 odsto, dok će ostali dobiti manja povećanja ili smanjenja obaveze. Prosečno povećanje iznosi oko 50 odsto - kažu u Upravi javnih prihoda, koja je već poslala rešenja za opštine Savski venac, Vračar, Stari grad, Zemun, Voždovac, Rakovicu, Surčin, Grocku, Mladenovac, Sopot, Novi Beograd i Lazarevac. Uskoro će se štampati rešenja za Barajevo, Obrenovac, Čukaricu, Palilulu i Zvezdaru.

Mirjana Milanović, šefica Odseka za naplatu javnih prihoda u Kruševcu, kaže da će nova rešenja biti podeljena tek u junu. Umesto na šest, područje Kruševca je podeljeno na četiri zone, ukinute su ekstra i druga zona. Za novi stan u prvoj zoni platiće se 19 odsto veći porez, a u trećoj čak 80 odsto.

U Valjevu porez za objekte od 60 kvadrata kreće od 4.000 dinara za najstarije kuće u drugoj do 9.000 dinara za stanove u novogradnji u prvoj zoni. Nova rešenja nisu počela da se šalju, rečeno je u Gradskoj upravi jer bi 10. maja trebalo da se donese odluka o umanjenju poreza.

Ni u Subotici građani nisu dobili nova rešenja. U toku je prijavljivanje imovine, a rok za podnošenje zahteva je produžen do kraja juna. - Neće biti drastičnog povećanja poreza u odnosu na prošlogodišnji. Povećaće se najviše kod starijih kuća koje su ranije prijavljivane kao nabijenice - kaže Anka Trifunović, šefica Poreske službe u Subotici.

Nišlije će plaćati i do 32 odsto veći porez, a najveće poskupljenje osetiće građani koji žive u prve dve od ukupno šest gradskih zona.

Poreska osnovica, po novom zakonu, utvrđuje se množenjem površine nekretnine i prosečne cene kvadrata u zoni, koja se umanjuje po osnovu starosti objekta.

Jeftinije u Novom Sadu

Vlasnici stanova u prvoj zoni Novog Sada plaćaće veći porez na nekretnine za 20 do 25 odsto.
- Za stan od 65 kvadrata u širem centru grada prošle godine sam platio nešto više od 6.000, a ove godine mi je stigao obračun na 8.000 dinara - kaže Kristina Todorović, koji živi u Novom Sadu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar