OTKRIVAMO Koliko su realno porasle cene prodatih stanova u Beogradu

Cene nekretnina u Beogradu od početka 2018. porasle su u proseku za 15 odsto, kako tvrde u većini agencija za promet nekretninama. Međutim, kada se uporede cene prodatih stanova ispada da su one više za oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, prema rečima agenata za promet nekretninama, prilikom prodaje stanova u ponudi je jedna cena, ali ona u finalu bude spuštena za oko 10 odsto. Tako su, na primer, u Beogradu trenutno najtraženiji stanovi na Vračaru po ceni od 2.200 evra po kvadratu. Međutim, prodajna ili stvarna cena ovih stanova iznosi 1.800 do 1.900 evra, ne više.

U prilog ovim tvrdnjama idu i zvanični podaci. Prema izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), prosečna cena prodatih nekretnina za beogradski region u prvom kvartalu ove godine iznosi 1.197 evra, dok je u isto vreme 2017. bila 1.132 evra po kvadratnom metru, što je razlika od oko šest odsto.

Ipak, ponuda brojnih agencija za promet nekretninama prikazuje sasvim drugačiju sliku na tržištu.

- Agenti kada nude stanove namerno podižu cenu. Razlog je jako velika potražnja, a mala ponuda stanova. Tu se nikome ne žuri, pa tržište tako funkcioniše. Na kraju se ta ponuđena cena spusti za oko 10 odsto, a nekad i više – kaže Radenka Simić (53), koja se dugo godina bavi ovim poslom.

Prema njenim rečima, u Beogradu je najveća potražnja za stanove u centralnom delu, uglavnom na Vračaru i Dorćolu.

- Najčešće se uzimaju stanovi na kredit jer su uslovi dobri, ali ima i onih koji kupuju za keš. Na moje veliko iznenađenje, prodavci su shvatili da je ponuda dobrih stanova mala, i da se uglavnom kupuje stara gradnja ili jako kvalitetna novogradnja. Tako da, recimo, kvadrat na Vračaru oko Hrama Svetog Save dostiže cenu i do 4.000 evra, što je van pameti – ističe Radenka Simić.

Ona kaže da tako i stan na Vračaru u staroj zgradi dostiže cenu od 2.200 evra po kvadratu, ali samo u ponudi.

- Ipak, njegova prodajna cena je maksimalno 1.900 evra. U startu agenti poušavaju da zbog male ponude dobiju dobru cenu. Kada vide da nema interesovanja i dobiju dve, tri niže ponude, onda ipak spuste cifru i prodaju za pravu vrednost – objašnjava naša sagovornica.

Njen kolega Aleksandar Cvetanović koji radi u agenciji u centru grada dodaje da ozbiljni prodavci vrlo brzo koriguju cenu.

- U startu svi oglašavaju veće cene, i to u proseku za 10 do 15 odsto od realnih. Međutim, vrlo brzo ih prilagode stvarnom stanju – kaže Cvetanović.

On ističe da je interesovanje za Novi Beograd takođe poraslo i da je tamo cena kvadrata dostigla čak i 2.000 evra po kvadratu, dok su Mirijevo i Karaburma među jeftinijim ponudama, oko 800 i 900 evra.

- Uvek prvo idu mali i jako veliki stanovi. Oni će uvek biti najtraženiji – naglašava Cvetanović.

Podaci NKOSK pokazuju da su za prva tri meseca u beogradskom regionu prodate ukupno 819 nekretnina, a od toga najviše na opštini Zvezdara, 155 stanova, zatim u Zemunu, 124 i na Novom Beogradu, 114 nekretnina.

Kada se radi o ceni, ove godine su, prema podacima NKOSK, najskuplji prodati stanovi na opštini Savski venac gde je prosečna cena po kvadratu 1.809 evra, zatim Stari grad, 1.771 evro i Vračar, po ceni od 1.748 evra.

Prosečne cene kvadrata u Beogradu u prvom kvartalu 2018. godine:

Savski venac - 1.809 evra

Stari grad - 1.771 evro

Vračar - 1.748 evra

Zemun - 1.336 evra

Novi Beograd - 1.297 evra

Voždovac - 1.187 evra

Barajevo - 180 evra

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar