OPORAVLJA SE TRŽIŠTE NEKRETNINA Kupuju lokale i to za keš!

Tržište nekretnina počelo je da se oporavlja, a krajem prošle godine i početkom ove zabeležen je rast „prometa kvadratima“.

Uglavnom se kupuje za keš, a posebno interesovanje vlada za kupovinu lokala!

Prema rečima Katarine Lazarević, licenciranog agenta za nekretnine, građani kupuju lokale na atraktivnim lokacijama, jer im to donosi siguran profit, bez obzira na to da li kupuju za sebe da bi se bavili nekim biznisom ili kupuju kao investiciju koju planiraju da izdaju, a koja će im donositi redovne prihode.

- Živnulo je tršište lokala. Uglavanom se prodaju lokali koji se nalaze uz pešačku zonu i u prizemljima zgrada prometnih ulica. Ima interesovanja, ali problem su u Beogradu, recimo, lokali u Knez Mihailovoj ulici koji su kupljeni procesom privatizacije, a čiji vlasnici niti rade, niti ih izdaju. To nije dobro, jer drže lokal van funkcije, a s druge strane postoji velika potražnja - kaže Lazarevićeva.

Pored lokala, na tržištu nekretnina traženi su i manji stanovi. No, bez obzira na to što bankarski krediti nikad nisu bili povoljniji, najviše stanova se prodaje za gotovinu.

- Jako su traženi manji stanovi, oni se i najbrže prodaju, to je standardno. Ipak, zanimljivo je da su traženi i četvorosobni stanovi sa garažnim mestom. I jedni i drugi se pretežno kupuju za keš. Jedino se mlađi opredeljuju za kupovinu stana na kredit, jer im se dugoročno gledano više isplati da plaćaju ratu kredita, nego da plaćaju rentu vlasniku. Zbog toga se oni odlučuju više za novogradnju, dok stariji pre biraju salonce - objašnjava Lazarevićeva.

Cene kvadrata u evrima

Beograd 800-2.400
Novi Sad 500-1.200
Niš 600-1.100
Kragujevac 500-1.000

Niže rate

U drugoj polovini prošle godine banke su se ponovo aktivirale i dodatno snizile kamate na stambene kredite, koje su najpovoljnije u poslednjih 10 godina, i koje su u proseku 3,5 odsto. Tako je za stambeni kredit od 60.000 evra pre tri godine rata iznosila 287, a danas je 202 evra. Da bi vam banka pre tri godine odobrila kredit od 60.000 evra bila vam je potrebna plata od 865 evra, a danas ćete dobiti kredit i ako su vam primanja 600 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar