Oporavak cena nekretnina u EU u drugom kvartalu

Cene kuća u Evropskoj uniji zabeležile su u drugom tromesečju najsnažniji rast na godišnjem nivou u gotovo četiri godine, pokazuje današnji izveštaj evropskog statističkog zavoda.

U razdoblju od aprila do juna cene kuća u EU porasle su u proseku za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njihov najsnažniji rast od trećeg tromesečja 2010. U prvom su tromesečju uvećane 0,9 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među zemljama članicama najveći rast cena kuća na godišnjem nivou u drugom tromesečju zabeležila je Estonija, od 14,5 posto. Sledi Irska s rastom cena od 12,5 posto i Velika Britanija, gde su porasle 10,2 posto.

Najizrazitiji pad cena kuća na godišnjem nivou zabeležile su Slovenija i Italija, od 9,8 odnosno 4,8 posto.

I na tromesečnom nivou su cene kuća u EU snažno porasle u razdoblju od aprila do juna, i to za 1,4 posto, što je njihov najsnažniji rast u gotovo sedam godina. U prva tri ovogodišnja meseca gotovo su stagnirale, uz skromnu stopu rasta od 0,2 posto.

Među članicama EU-a najveći rast cena kuća na tromesečnom nivou je zabeležila Irska, od 6,8 posto. Sledi Litvanija sa 4,1 posto. Slovenija je ponovo prednjačila padom cena kuća, za 2,6 posto.

U evrozoni su cene kuća u drugom tromesečju 2014. stagnirale na godišnjem nivou dok su u odnosu na prethodna tri meseca porasle 0,9 posto, izračunali su u Eurostatu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar