Ohrabrujuća kretanja u prometu nekretnina u Zrenjaninu

ZRENjANIN: Ako se po prvoj polovini cela godina poznaje, biće ovo dobra sezona za prometovanje nekretnina u Zrenjaninu. Jer, u prvoj polovini godine, zrenjaninska agencija „Gsigma“ prometovala je za 20 odsto nekretnina više, u odnosu na prethodnu godinu.

„Tržište nekretnina je vrlo živo, što su ohrabrujuće tendencije. Ono što se takođe razlikuje u odnosu na prethodnu godinu jeste da se, sudeći prema prvoj polovini, ove godine kuće traže skoro jednako kao i stanovi. To se odavno nije dešavalo“, kaže vlasnica agencije za promet nekretnina „Gsigma“ Gordana Božić.

Krediti su popularni i stručnjaci kažu da su nikad povoljniji, ali i dalje se nekretnine više kupuju gotovim novcem. Posebno kuće.

„Za kuće je vrlo teško dobiti kredit; jer u većini slučajeva nisu svi kvadrati ozakonjeni. Kod stanova je situacija čistija, pa se kreditom više kupuju stanovi“, ističe Božić.

Kvadratura i lokacija su najvažniji parametri. Po pravilu, kupuju se manji stanovi i manje kuće.

„Za dobre stanove manje kvadrature, bukvalno čim oglasimo prodaju, kupac se našao. Nije bitna ni spratnost, ni ima li zgrada lift ili ne. Kod kuća je slično. Neuporedivo lakše se prodaju manje kuće bez obzira čak i na lokaciju. Vrlo često imamo u ponudi odlične kuće, na odličnoj lokaciji, potpuno sređene, ali kupcima je veličina neodgovarajuća“, objašnjava Božić.

Što se tiče stanova, može se konstatovati da je ponuda manjih stanova u novijim zgradama daleko manja od potražnje. U starijim zgradama ima stanova odgovarajuće kvadrature, ali vrlo se često dešava da ga kupci ne pripreme dobro za prodaju.

„Već smo govorili da nije potrebno stan renovirati pre prodaje, ali izvetriti ga, pobacati stare stvari, osvežiti kupatilo, kuhinju, počistiti, to bar nije ni teško ni skupo. Kada bi prodavci stanova znali koliko sitni detalji prevagnu, mislim da bi se potrudili“, naglašava Božić i poručuje:

„Prodavci bi u startu morali da budu realni. Dobro određena cena i naći će kupca vrlo brzo. Poručila bih svima koji prodaju ili kupuju: angažujte stručne ljude za to. Posao će biti lakše i brže obavljen, a sve strane zadovoljne. Posebno imajući u vidu nove propise u oblasti prometa nekretninama koji samo stižu“, zaključuje Božić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar