Od Zadužbine prave novi hotel u „Knezu”

Zadužbina Nikole Spasića u Knez Mihailovoj ulici 33, koja je „sagradila” tri bolnice, Dom za stare i iznemogle i Staro sajmište, nedavno je pretvorena u Hotel „Rezime Kraun”. Umesto da i dalje služi sličnoj svrsi, mimo saglasnosti države i bez potrebnih dozvola, objavljen je oglas o izdavanju ekskluzivnih soba i apartmana.

Radovi na restauraciji ove zgrade i njeno pretvaranje u Hotel „Rezime Kraun” počelo je pre više od pola godine. Toliko traje i borba Upravnog odbora Zadužbine da se spreči njegovo otvaranje. Međutim, i pored rešenja Građevinske inspekcije kojim je naloženo da se poruše svi izvedeni radovi, gradnja je nastavljena, a Hotel je već počeo da se reklamira, kako piše Blic.
- Došli smo u potpuno nelogičnu situaciju. Sa jedne strane, imamo rešenje o stopiranju radova, a sa druge, da to rešenje niko ne primenjuje. Očito da je ovde došlo do sprege moćnika, države i novca - kaže Vojin Đekić, advokat Zadužbine i dodao da je obustavljanje svih radova naložio i Republički zavod za zaštitu spomenika.
Zadužbina Nikole Spasića nacionalizovana je nakon Drugog svetskog rata, a pravo na korišćenje dva sprata zgrade dobilo je preduzeće „Jugoelektro”. Ova zgrada se vodi kao državna imovina i kulturno je dobro od izuzetnog značaja. Kako je rekao Đekić, preduzeće „Jugoelektro” je još pre godinu dana pokušalo da registruje Zadužbinu kao svoju imovinu i proda svoje akcije, a samim tim i zgradu Nikole Spasića. Ipak ovo preduzeće je sa „Rezime Grup” sklopila ugovor o zakupu.
- Mi smo odmah reagovali i pisali svim nadležnim institucijama. Prvi opštinski sud je na tužbu Republike Srbije, protiv preduzeća „Jugoelektro”, doneo presudu kojom se utvrđuje da je zgrada Zadužbine državna svojina. Državni organi moraju odmah da preduzmu sve potrebne mere, tako što će zatvoriti Hotel i podneti prekršajne i krivične prijave protiv investitora i izvođača radova - rekao je advokat Zadužbine.
„Blic” juče nije uspeo da stupi u kontakt sa Miomirom Hreljcom, vlasnikom Hotela i preduzeća”Rezime Grup”. On juče nije bio dostupan na mobilni telefon, a u predstavništvu ovog preduzeća rekli su da pozovemo narednih dana.

Imovina srpskom narodu
Beogradski trgovac Nikola Spasić umro je 1916. godine, a testamentom je celo svoje bogatstvo zaveštao srpskom narodu za privredne, kulturne i zdravstvene ciljeve. Testament je napisao 9. februara 1912. godine. U njemu je precizirao da se nepokretna imovina ne sme prodavati, već da se prihodi od nje koriste za pomoć narodu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar