Od osnivanja Registra stambenih jedinica upisane 94 zgrade

Registar stambenih jedinica počeo je da radi 12. juna, šest meseci pre zakonskog roka, a za dve nedelje registrovane su 94 zgrade, dok još oko stotinak njih čeka na obradu. Među registrovanim upravnicima zgrada nalazi se i jedan - Holanđanin.

- Za sada su unete zgrade registrovane po ranijim propisima, njih oko 13.800, a za dve nedelje od kad radi Registar i oko 100 novih zgrada, uz još stotinak koje su u fazi prijave, tako da baza već broji oko 14.000 zgrada - kaže pomoćnica ministarke građevinarstva za stanovanje Jovanka Atanacković.

Ona ističe da je Registar počeo sa radom pre zakonskog roka, iako je bilo predviđeno da proradi u januaru 2018. godine.

Registar stambenih zajednica pokrenut je u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, koji vodi jedinstvenu evidenciju i na čijoj će internet stranici moći da se vidi svaka zgradu u Srbiji.

- Znaćemo tačan broj svih stambenih zgrada i moći ćemo lakše da kreiramo politiku i vidimo šta je građanima potrebno kako bismo dalje unapredili sistem - navela je Atanacković.

Takođe, razvijena je i aplikacija koja će svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti da uspostave jednošalterski sistem registracije zgrada, kao i uputstvo za njeno korišćenje.

- Na raspolaganju smo 24 sata za sve nejasnoće, ali verujemo da ih nema, jer mnoge lokalne samouprave uspešno primenjuju sistem i to je dokaz da smo napravili korak napred u održavanju zgrada i stanovanju uopšte - smatra Atanackovićeva.

Zanimljivo je da je kao upravnik jedne zgrade na beogradskoj opštini Stari grad registrovan jedan Holanđanin, stanar te zgrade, kojem su komšije ukazale poverenje i dali mu podršku da bude upravnik.

Osim registracije zgrada, u toku je i obuka registratora, koju je već prošlo 350 njih iz 135 lokalnih samouprava.

Registracija bi trebalo da se okonča šest meseci od uspostavljanja Registra, pa se očekuje da se zgrade do kraja ove ili početkom naredne godine prilagode novom sistemu - registruju upravnike ili izaberu profesionalne upravnike i odluče kako će održavati zgradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar