Od cene ogreva da se smrzneš

Novi Sad - Teško je reći koji je energent najisplativiji jer potrošnja zavisi od mnogo faktora – od budžeta, spoljne temperature, izolacije, kvaliteta ogreva...

Bilo kako bilo, troškovi za grejnu sezonu, koja traje šest meseci, biće visoki. Ako se vodi računa o potrošnji i ponaša ekonomično, može se uštedeti, i suprotno, a troškovi za grejanje kretaće se od oko 35.000 dinara pa naviše za celu grejnu sezonu.

To praktično znači da će najmanji mesečni trošak za prosečan stan biti oko 6.000 dinara mesečno, ali biće i onih koji će ppaćati i znatno više.

Moglo bi se reći da su u najboljoj situaciji, i kad je cena, ali i kad je vrsta ogreva u pitanju, potrošači koji se greju na ugalj i drva jer mogu odabrati količinu jednog ili drugog ogreva i kombinovati.

Na pojedinim stovarištima u Novom Sadu trenutno nema ogreva, ali uskoro očekuju isporuke, a na stovarištu „Maj gor” ga imaju dovoljno, baš kao što ima i dovoljno kupaca. Po rečima komrecijalistkinje na stovarištu „Maj gor” Vesne Spasojević, uglja i drva ima dovoljno, a cene zavise od vrste. Tako je tvrdo ogrevno drvo – bukva 4.800 dinara, a tom trošku treba dodati još 300 dinara po prostornom metru za rezanje i 400 dinara za cepanje

"Za kupce u Novom Sadu koji kupe najmanje tri prostorna metra drva prevoz je besplatan, a isto važi i pri kupovini dve tone uglja", kaže Vesna Spasojević. "Uglja ima dovoljno, ali nedostaje onaj iz kolubarskih rudnika i imamo najavu da će ga uskoro biti. Za sada još ne znamo cenu, ali je tona sušenog uglja koštala 13.000 dinara, dok je za sirovi trebalo 7.500", navodi ona.

Na tom stovarištu ima i lignita „dunavac”, koji košta 8.000 dinara tona, tona lignita „bosanski stanari” je 9.500, dok je za kameni ugalj „banovići” potrebno 14.000 dinara po toni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar