Od 2015. kalorimetri obavezni u stanovima

Sva domaćinstva koja koristi daljinsko grajanje iz toplana moraće da od 1. januara 2015. godine uvedu kalorimetre, na osnovu kojih će biti obračunata i naplaćivana utrošena toplotna energija, a država će pomoći u nabavci kalorimetara, najavila je večeras ministarka energetike Zorana Mihajlović.

U Ministarstvu eneregetike obećavaju da će pomoći toplanama da se spreme za obračun grejanja po utrošku, ali da uspešnost tog posla zavisi od dogovora lokalnih samouprava, toplana i stanara.

- Ministarstvo insistira da od 1. januara sledeće godine svako ima svoje kalorimetre i da po zakonu, tačno može da koristi ili ne koristi toplotnu energiju, odnosno da plati koliko je potrošio. Država će raspisati centralni tender za kalorimetre - rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, država će nabaviti dodatne kalorimetre svima kojima su potrebni, ali će dalje razvođenje po zgradi morati da zavisi od samog kućnog saveta.

Merači toplote i ventili za stan od 60 kvadrata, koji obično ima pet radijatora, koštaju oko 250 evra i njihovu nabavku bi građani otplaćivali uz račune najmanje u narednih pet godina.

Ovakav sistem naplate uobičajen je u evropskim zemljama, a Srbiju zakon obavezuje da ga primeni od januara 2015. godine.

Najveći problem je što građani nisu obučeni da upravljaju svojim grejanjem, jer sve analize pokazuju da grejanje po utrošku može da smanji takozvani varijabilni deo, a to je potrošnja toplotne energije i do 30 odsto.

Pored četiri grada i opština u Srbiji, od ove grejne sezone, još šest je počelo da uvodi naplatu grejanja iz toplana po potrošnji. Međutim, građani su nezadovoljni jer umesto očekivanih nižih računa - za grejanje moraju da plate duplo više.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar