Novosađani prodaju stan za dugove

Novi Sad -- Zbog sve veće nemaštine, nagomilanih dugova i bankrota, mnoge novosadske porodice ostaju bez krova nad glavom.

Bilo da su zaglibljeni u kredite ili su ostali bez posla, ili jednostvano primanja ne mogu više da im pokriju bezobrazno skupe komunalije, Novosađani su primorani da prodaju i svoje domove da bi makar privremeno finansijski stali na noge.

Da ekonomska kriza ostavlja sve dublje tragove, jer je samo od početka ove godine desetak porodica žrtvovalo svoj dom da bi izmirilo dugove, potvrđuju i podaci banaka i agencija za prodaju nekretnina. Banka je aktivirala hipoteku, pa su nesuđeni vlasnici primorani da napuste stanove.

„Nažalost, to su uglavnom porodice sa više dece, a još je tužnije što ostajanje bez imovine uzima maha u poslednje vreme. Najgore su prošli oni koji su stambeni kredit podigli u švajcarskim francima, jer su im rate skoro udvostručene, u odnosu na period kad su potpisali ugovor s bankom. Rate se kreću od 400 do 1.000 evra i ljudi ne mogu da ih otplaćuju jer je sve poskupelo, sem plate, a mnogi su ostali i bez posla. Zato sada ostaju i bez krova nad glavom“, kaže agent za prodaju nekretnina Svetlana Stojković iz agencije „NS group“.

Prema njenim rečima, banke su počele da oduzimaju stanove pre dve godine mnogo više nego što je to bio slučaj ranije, a u poslednjih nekoliko meseci aktuelno je oko desetak ovakvih slučaja. To su, međutim, podaci samo agencije “NS group”, a stvaran broj, kako se pretpostavlja, daleko je veći.

Tome u prilog govori i činjenica da postoje i one porodice koje banka nije “pritisla” da dignu ruke od nekretnine, već im je to jedino rešenje da skinu bar deo bede sebi sa vrata.

Porodica Kojić oglasila je na prodaju trosoban stan, da bi kupila jednoiposoban, a da bi od razlike mogla da otplati dugove.

„Iako je za našu četvoročlanu porodicu bilo skroz prihvatljivo da imamo stan od 80 kvadrata, sada je on postao „luksuz“. Komunalije su skoro duplo skuplje nego pre pet godina kad smo se uselili, a plate su nam ostale iste, suprugu su čak smanjena primanja. Uz to smo se zadužili i banci za kreditnu karticu, a i kod roditelja i prijatelja, ukupno oko 3.000 evra. Shvatili smo da je najekonomičnije rešenje da prodamo stan, kupimo manji, za koji će biti manji ručuni za komunalije, a ako otplatimo kreditnu karticu, imaćemo dve cele plate na raspolaganju, bez kreditnih opterećenja, za decu, hranu i osnovne potrepštine“, objašnjavaju Tijana i Igor Kojić, roditelji dvoje mališana.

Još jedan mladi bračni par, Bojana i Aleksandar, odlučili su da žrtvuju krov nad glavom da bi izmirili dugove. Međutim, oni su rešili da ne kupuju stan, već da odu u podstanare, a novac oroče. To im je, kažu, jedini izlaz dok ne prođe kriza.

„I suprug i ja smo fakultetski obrazovani, ali nemamo stalan posao. Klimava država i klimav sistem doveli su do toga da smo se prezadužili i da stan, koji je moj suprug dobio u nasledstvo, moramo da prodamo. Od tog novca, otplatićemo sve dugove i kiriju za narednih godinu dana u nekom manjem stanu, a ostatak ćemo oročiti u banci. Kako smo računali, godišnja kamata od oročenja pokriće nam kiriju i za narednu godinu, a još bi nam ostalo, narodski rečeno, za nedajbože. U kupovinu stana upustićemo se tek kada prođe ovaj haos u državi, ako uopšte ikada prođe“, ispričala je Bojana.

Situacija još nije kritična

U svim novosadskim bankama potvrđeno nam je da je postupak oduzimanja stanova u blagom porastu, ali da procenat nije zabrinjavajući. „Iako se oseti da je smanjena platežna moć građana u otplatama rata za stambeni kredit, situacija još nije kritična. Istina je da je zabeležen blagi porast u našoj banci u Novom Sadu i verovatno je i u drugim bankama slična sitaucija“, rekla je Tatjana Milijančević iz “Societe general” banke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar