Novim zakonom upis u katastar na elektronskom šalteru

Novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućiće brži upis nepokretnosti u katastar kroz uvođenje elektronskog šaltera, veću pravnu sigurnost u prometu nekretnina i efikasniji postupak overe ugovora i upisa imovine, saopštili su danas predstavnici Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BEP).

Nacrt Zakona, koji je izradila Radna grupa sastavljena od predstavnika Republičkog geodetskog zavoda, USAID BEP i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), trenutno je na javnoj raspravi.

"Nacrt zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova značajno unapređuje ažurnost, dostupnost, pouzdanost i efektivnost katastra jer predviđa značajno smanjenje broja procedura za građane i privredu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to znači da pojedinac koji želi da upiše nekretnine više neće morati da ide od šaltera do šaltera, već će sve svoje obaveze obaviti jednom posetom javnom beležniku.

"Na efikasnost upisa prava uticaće i skraćenje rokova za postupanje katastra na samo pet radnih dana", rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Uvođenjem elektronskog šaltera, kako se navodi, biće omogućen efikasniji rad nadležnih službi i olakšan upis prava, a uz veću ažurnosti pri upisu promena u katastru, biće omogućen i brži obračun poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava.

Zakon treba da doprinese ukupnom poboljšanju poslovnog okruženja i pozitivno utiče na poziciju Srbije na Doing Busineš listi Svetske banke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar