Novim zakonom dozvola će se dobijati za 28 dana

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će novim zakonom o planiranju i izgradnji, građevinsku dozvolu, na koju se do sada čekalo dve, tri ili četiri godine, biti moguće dobiti za 28 dana.

- Novi zakon o planiranju i izgradnji jeste veliki iskorak - rekla je Mihajlović i dodala da neće biti lako primeniti zakon.

Država i lokalne samouprave moraju biti dobro organizovani u jednošalterskom sistemu i ne sme da bude ni pola sata praznog hoda, naglasila je Mihajlović.

Firme moraju da budu licencirane, rekla je Mihajlović i dodala da se to odnosi na građevinske i sve firme koje postoje u Srbiji, jer je to način da se dobije kvalitet.

Ona je navela da Ministarstvo građevinarstva obavlja nadzor nad Inženjerskom komorom Srbije i da ima gotovo 50.000 licenci, a da je oduzeto samo 10 za prethodnih sedam-osam godina, dok je bilo zgrada koje su padale i projekata, koji su loši, zbog čega je država gubila milione.

Mihajlović je istakla da je zakon izrađen sa Privrednom komorom Srbije i najavila da će postojati takozvane "crne i bele liste firmi, koje mogu da grade u Srbiji".

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je dodala da je zakon već pripremljen, da su javne rasprave završene i istakla da je zakon reformski.

Mihajlović je najavila da će sledeće godine biti omogućena i elektronska građevinska dozvola, što će olakšati svima koji žele da investiraju i grade i smanjiti korupciju u građevinarstvu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar