Novi trend vinuo cene: Pronaći stan – nemoguća misija

Iznajmljivanje stana u Zagrebu postala je nemoguća misija za one koji žele da žive kao podstanari ili žele da promene podstanarski stan u kojem već žive.

Cene najma stanova u pojedinim zagrebačkim kvartovima su vrlo visoke. U malo kvadrata koji se nude u najam, podstanari u velikom broju slučajeva u iznajmljenom stanu dobijaju nameštaj star i nekoliko decenija.

Osim toga, za ulazak podstanara u njihov stan, vlasnici traže plaćanje unapred: stanarine za prvi mesec stanovanja, depozit u iznosu jedne stanarine, a mnogi uz to traže i stanarinu za poslednji mesec stanovanja, bez obzira na planiranu dužinu boravka podstanara u stanu.

Novi trend iznajmljivanja stanova u dnevnom i turističkom najmu koji je poslednjih godina preplavio širi centar Zagreba, dodatno je smanjio ponudu stanova za dugoročni najam.

"Obišli smo i pogledali nekoliko stanova. Cene stanova u Zagrebu su previsoke. Za garsonijeru od 25 kvadrata neki traže i po 300 evra. A u garsonijeri je nameštaj koji odavno nije u funkciji, u kuhinji nema osnovnih elemenata, a kupatilo treba ribati nakon višegodišnjeg perioda u kojem nije očišćeno".

"Stanova nema, cene su visoke. Svi traže mlade devojke bez partnera, dece i kućnih ljubimaca. Dugo sam tražila stan. Našla sam lepi stančić od 35 kvadrata u zoni tramvaja po ceni od 300 evra i bila sam presrećna. Nakon samo nekoliko dana, vratila sam se s posla i u stanu zatekla vlasnika. Rekao je da mu nešto treba. Dolazio bi redovno u stan kad mene nije bilo. Nisam imala izbora, otišla sam već sledeći mesec", kazala je pak jedna od podstanarki u Zagrebu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar