Novi Sad: Zaokret na Trzistu Nekretnina

Poznato je da su među novosadskim nekretninama najtraženije garsonjere, ali u poslednje vreme gotovo istu potražnju imaju i stanovi ne samo preko 100, već i preko 130 i 140 kvadrata, što do skora nije bio čest slučaj. Očigledno, po onoj ekonomskoj da „svaka roba ima svoje mušterije”, u vojvođanskoj

Novi Sad: Zaokret na Trzistu Nekretnina

prestonici se stvorio krug ljudi koji ima dovoljno novca da pozamašnu stambenu površinu plati i do 2.000 evra po kvadratu, koliko je cena na atraktivnijim lokacijama! I pored ovakvog stanja, na svaki stan ovakvog tipa, čuli smo po gradskim agencijama za promet nekretnina, u redu čekaju bar po tri mušterije.

Zbog toga što većina investitora zida garsonjere i manje nekretnine, ponuda velikih stanova je prilično slaba, mada su iz dana u dan sve traženiji - rekla je Zorica Sovilj, menadžer Agencije za promet nektetnina „021”, firme koja posluje u okviru „NS Group”. - Očigledna je i tendencija da kupci velike stanove traže jedino na boljim lokacijama, kao što su ulice Stevana Musića, Radnička, Stražilovska, Lovćenska i Maksima Gorkog, gde se cena kvadrata u poslednje vreme kreće od 1.600 do 2000 evra. Ipak, na ovim mestima ponuda je prilično mala, što je jedan od razloga što su toliko skupi, dok velikih stanova najviše ima (mada ne u velikom broju) u starim delovima grada kaš što su centar, Kej, Podbara i deo oko Socijalnog na Žitnom trgu, gde cene kvadrata nigde nisu ispod 1000 evra. Ukoliko ih i ima, velike stanove na perifernim naseljima skoro niko ne traži - rekla je Zorica Sovilj.

Ovakav skok potražnje za velikim stanovima ipak je zaobišao stare „salonske” stanove sa visokim plafonima i prolaznim sobama. Očigledno, izgubio se starovremski duh novosadske varoši, jer sadašnja elita imućnijih nam sugrađana, kada kupuje stan velike kvadrature, pored dobre lokacije traži da u njemu bude ugrađena vrhunska, najskuplja oprema, počev od parketa pa do pločica u kupatilu. Trenutno stanje na tržištu nekretnina jasno pokazuje i sve veću socijalnu raslojenost, jer su najtraženije garsonjere za koje treba najmanje novca, a potom stanovi velike kvadrature, od kojih pojedini „primerci” koštaju i preko 300 hiljada evra.

I velika kvadratura je dobra investicija

Po rečima Zorice Sovilj, investitori, koliko god im to propisi dozvoljavaju, zidaju garsonjere i manje stanove jer se oni prodaju najbrže i po dobroj ceni. Ipak, u poslednje vreme, nakon rapidnog rasta cena velikih stanova, i ovakvi objekti se isplate kao i manji stanovi.

 

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar