Novi Sad: Traže se kuće na sremskoj strani

Iako po gradu gotovo svakodnevno niču nove zgrade i izgleda kao da biznis izgradnje i prodaje stanova raste, letnja sezona, odnosno sezona godišnjih odmora, tradicionalno je vreme zatišja u prodaji nekretnina. Da li stvarno zbog putovanja, ili zbog nedostatka novca, naši sagovornici iz nekoliko novosadskih agencija za nekretnine kažu da je tržište nekretnina, suštinski, već duže bez značajnijih promena.

– Generalno, tržište jeste malo smireno, a centar je i dalje najskuplji, dok, kako se ide ka periferiji, cena kvadrata opada – kaže direktor agencije za neretnine „Solis” Dragan Rabatić. – Najjeftiniji stanovi i kuće su u naseljima kao što je Satelit, gde kvadratni metar može biti i 650 evra. Ipak, priča o kvadratima često može biti zamka jer postoji nekoliko parametara po kojima se određuje cena stana.

Kako je objasnio, osnovni činilac koji određuje cenu pri prodaji stana je lokacija, a tu su i kvalitet kvadrata, spratnost, raspored stana i vlasnička dokumentacija.

On kaže da, otkad je u ceo proces kupovine neretnine uvedena usluga notara, kupovina neuknjiženih stanova je svedena na minimum. Po njegovim rečima, advokati i notari su dužni da upozore potencijalnog kupca ukoliko se radi o „divljoj” gradnji. Usled toga, kaže Rabatić, trend je da se neuknjižene nekretnine nevoljno kupuju. Po njegovim rečima, kupci u Novom Sadu najčešće stan ili kuću otplaćuju putem kredita, dok oko 70 odsto kupaca koji pazare kod njega plaćaju u gotovini.

Kako saznajemo u „Dunav nekretninama” prodaja trenutno jeste zastala, ali, generalno, dobro ide. Kažu da se cena najskupljeg kvadrata, u okolini Keja ili u Centru, kreće od 1.200 evra, a može porasti čak i do 2.000. Uz to, dodaju da se u ovo vreme traže i garsonjere i jednoiposobni stanovi.

Što se tiče kuća, zaposleni u „Kodeks nekretninama” s kojim smo razgovarali, kažu da se najviše traže one na sremskoj strani, a često su u pitanju i rušene kuće, na čijem placu kupac onda namerava ponovnu izgradnju. Ističu i da se kuće na Telepu solidno prodaju.

Saznajemo da se tržište polako budi pa se sada najviše kupuje na Staroj Detelinari, Limanu i Novom naselju, a u pitanju su stariji stanovi, koji su jeftiniji, s većom kvadraturom, za porodično stanovanje. Takođe, aktuelni su i Adice, Veternik i urbane vile, što je naročito popularno, jer tamo postoje ugrađene toplotne pumpe, pa to značajno snižava troškove stanovanja.

Povraćaj PDV-a
Kako kaže naš sagovornik iz „Kodeks nekretnina”, Novosađani su sada poverljiviji prema kupovini stanova u izgradnji, jer su u poslu ostali investitori koji rade po propisanim standardima. On je objasnio da je nekretnina u izgradnji popularna zbog toga što kupci nakon kupovine dobijaju povraćaj PDV-a.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar