Novi Sad: Slab odziv za ozakonjenje bespravne gradnje

Mada je popis bespravne gradnje počeo prošle sedmice (18. januara 2016.) u svim prigradskim naseljima, osim u Sremskoj Kamenici, u mesnim zajednicama kažu da je malo vlasnika bespravnih objekata podnelo obaveštenja o tome šta su bez dozvole izgradili.

Pretpostavlja se da je to zbog toga što je većina to učinila prilikom ranijih poziva za legalizaciju jer oni investitori koji su podneli zahteve za legalizaciju ne treba sada da podnose obaveštenja o tome šta su izgradili bespravno. Zakon o ozakonjenju objekata sada je dao mogućnost investitorima nezakonito izgrađenih objekata da obaveštenja za evidentiranje bespravne gradnje podnose u mesnim zajednicama, na šalterima Pisarnice u Gradskoj kući i u „Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove“ od 23. decembra prošle godine. Popis objekata radi građevinski inspektor ili komisije za popis nezakonito izgrađenih objekata, koje, kao pomoćno telo, mogu obrazovati lokalne samouprave.

U MZ u Petrovaradinu su naveli da je obaveštenja ispunilo svega 15 investitora te da su popisivači bili na nekim adresama vlasnika objekata izgrađenih bez papira. Kažu da su obaveštenja o adresama investitora i nameni objekata izgrađenih bez dozvole predali u Gradsku kuću pa popisivači idu na kućne adrese.

U Kovilju kažu da je obrasce obaveštenja popunilo svega nekoliko investitora, ali su istakli da postoji izvesno interesovanje i da se očekuje da na proleće bude više zainteresovanih. Koviljčani znaju da imaju vremena jer u tom mestu, kao i u Futogu i Veterniku, popis treba da se završi 31. oktobra. Taj rok određen je programom popisa po zonama, odnosno celinama na području grada Novog Sada, koji određuje kojeg datuma počinje popis u svakoj mesnoj zajednici u gradu i u naseljima, a kada se završava. Program donosi načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove na predlog Građevinske inspekcije.

I u drugim mesnima zajednicama kažu da je malo popunjenih obaveštenja, na primer, u Rumenki svega tri-četiri.

U Novom Sadu popis je krenuo na Adicama, ali nema informacija o tome kako teče, osim uopštene da je počeo. U drugim gradskim mesnim zajednicama popisivanje kreće 1. aprila, baš kao i u Sremskoj Kamenici.

Po Zakonu o ozakonjenju objekata, posao treba da bude gotov 27. novembra ove godine.

Po rečima glavne građevinske inspektorke Slavice Lazov, ukoliko se vlasnik nelegalnog objekta ne zatekne na licu mesta, ostaviće mu se obaveštenje da se javi u mesnu zajednicu radi dogovora o ponovnom izlasku na lice mesta.

- Ukoliko se ne utvrdi investitor ili vlasnik nezakonito izgrađenog objekta, objekti će biti popisani na osnovu raspoloživih podataka i biće doneto rešenje na N. N. lice o uklanjanju, a jedan primerak će biti poslat Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove na pokretanje postupka ozakonjenja – kazala je glavna građevinska inspektorka Lazov.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar