Novi Sad: Olakšice za stanove na Sunčanoj strani

Za one koji planiraju da reše svoje stambeno pitanje, moglo bi da bude zanimljivo naselje „Sunčana strana“ u Novom Sadu, koje je izgrađeno na prostoru bivše kasarne Jugovićevo. Razlog je što baš za tu lokaciju „Građevinska direkcija Srbije“ nudi beskamatne pozajmice za obezbeđivanje učešća kod banaka.

Da bi sebi i svojoj porodici obezbedio krov nad glavom, prosečni građanin Srbije se, prilikom odluke za uzimanje stambenog kredita, odmah suočava sa problemom – a kako obezbediti novac za učešće? Kako bi toj, ne tako maloj grupi građana izašli u susret, „Građevinska direkcija Srbije“ do kraja godine nudi beskamatne pozajmice u iznosu od 20 odsto vrednosti stana.

Pored dve u Beogradu, treća lokacija na kojoj je moguće doći do „povoljnijeg“ stana je i naselje „Sunčana strana“ u Novom Sadu, gde „Građevinska direkcija Srbije“ odobrava beskamatne pozajmice za kupovinu 80 stanova, čija je prosečna cena kvadrata 830 evra.

Beskamatnu pozajmicu koju daje „Direkcija“, u iznosu od 20 odsto vrednosti stana, kupac prvog stana vraća u delovima, 9 odsto nakon povraćaja PDV-a a preostalih 11odsto isplaćuje na rate. O kvadraturi i ceni stanova, zainteresovani građani mogu se informisati u „Direkciji za izgradnju Srbije“, kako bi znali koliko novca im je potrebno za podizanje stambenog kredita koje nude banke.

- Kupac stana sklapa dva nezavisna ugovora, jedan sa bankom, drugi sa „Direkcijom“. Kada kupac prvog stana realizuje kredit, izvršiće refundaciju PDV-a, deo vraća „Direkciji“, useljava se, a ostatak duga vraća u narednih 10 godina, što znači da useljenje nije uslovljeno vraćanjem pozajmice – objašnjava Katarina Konc iz „Građevinske direkcije Srbije“.

Sem onih koji stan kupuju prvi put, pravo na pozajmicu „Direkcije“ imaju i građani koji su sakupili dovoljno novca za učešće. Njima iznos od 20 odsto vrednosti stana može poslužiti za kupovinu jedinice veće kvadrature ili umanjenje rate kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar