Novi Sad: Napuštene kuće i gradilišta ugrožavaju prolaznike

Na području Grada Novog Sada postoji ukupno 30 napuštenih objekata koji dovode u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata i okoline ili ugrožavaju životnu sredinu, podaci su do kojih je došla građevinska inspekcija u popisu završenom u januaru. Pri tome je zanimljivo da ih je od tog broja svega šest koji se nalaze na području prigradskih naselja, u Bukovacu, Kisaču, Kaću i Rumenci, dok se preostali u samom gradu, pa i u njegovim elitnim četvrtima, kao što je kuća u senovitoj Ulici Vase Stajića na broju sedam, koja se nalazi neposredno pored dečijeg dispanzera.

- Napuštenih objekata ima na celoj teritoriji grada, zato što novi vlasnik i budući investitor prikupljaju dokumentaciju radi rušenja i izgradnje novog objekta, zatim što naslednici nisu zainteresovani ili nisu u materijalnoj mogućnosti da održavaju objekat, onda zato što su naslednici nepoznati, odnosno nemoguće je stupiti u kontakt sa njima ili su pak po sredi nerešeni imovinsko pravni odnosi između suvlasnika objekta – kaže glavna građevinska inspektorka Slavica Lazov.

Prema njenim rečima, građevinska inspekcija nema nadležnosti u vezi zaštite od provala i bespravnog useljenja u napuštene objekte. Obaveza vlasnika je, kaže Lazova, da vodi računa o održavanju svog objekta. Međutim to često nije tako, jer su ovakve zanemarene kuće obično pune smeća, tokom leta predstavljaju leglo zaraze, dok u zimskim danima posluže i kao „domovi“ za beskućnike.

U gradu, pored oronulih objekata ima i napuštenih gradilišta, a dva najpoznatija su, nezavršena zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta u blizini centra Novog Sada, koja već duže od deset godina nikako da se obnovi nakon svojevremenog razornog požara.

Drugo gradilište je svakako ono u najužem centru grada, zgrada Poštanske štedionice, na kojoj se ipak od prošle godine radi po malo.

- Za napuštene objekte koji dovode u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata i okolinu ili ugrožavaju životnu sredinu, naši inspektori su po potrebi doneli rešenja kojim je naložena zabrana korišćenja objekta, i po potrebi naložene su mere radi otklanjanja opasnosti. S druge strane „Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove“, koja je nadležna za uklanjanje uknjiženog objekta, odnosno njegovog dela, koji predstavlja opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, prosleđena su obaveštenja sa nalazom građevinskih inspektora o stanju takvih objekata, radi preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti nadležnosti – pojašnjava proceduru Lazova.

Međutim „Uprava za urbanizam“ retko reaguje imajući razumevanja za vlasnike zbog besparice.Upravo to dokazuju pomenuta dva gradilišta, a to je nedostatak novca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar